Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 16 oktober

Geschiedenis

Een weekje vol geschiedenis. En dat voorafgaand aan de échte landelijke Week van de Geschiedenis (13-21 oktober).
Dinsdag 9 oktober samen met bestuurslid Netty Zander naar Enkhuizen voor het Rondje Cultuur aldaar. We vonden domicilie in de prachtige Westerkerk, op een ereplaats: in de met goudleer behangen kerkenraadskamer. Aan vier groepen jongeren vertelden Netty en ik om beurten over een aantal cultuurhistorische aspecten van West-Friesland (zie de rubriek Actueel van deze site). Een geslaagde dag!
Toch even een paar regels over vrijdag. Die ochtend kreeg Piet Zuiker uit Wognum het Draaginsigne Gewonden opgespeld door burgemeester T. van Eijk van Medemblik. Piet Zuiker raakte in 1949 gewond in Indië. Naar aanleiding van een interview, dat ik met hem hield, werd het insigne aangevraagd. Piet wilde dat verzoek niet zelf doen. „Zoiets moet je krijgen”, was zijn mening. Samen hebben we het dus aangevraagd en uiteraard werd het toegewezen. Een indrukwekkende ochtend!
Zaterdag de landelijke archievendag, ook in het teken van de Week van de Geschiedenis. Het genootschap en ook de Stichting Westfriese Families waren present in het Hoornse archief. Ook plaatselijke historische clubs en andere instellingen gaven daar acte de présence. Iedereen had met zorg zijn kraam ingericht en er werden op gezette tijden rondleidingen gegeven door het archief. Naar mijn idee liet de belangstelling wat te wensen over. Volgend jaar meer publiciteit of een sterke act/lezing/voorstelling als publiekstrekker?
Zondag de 14e was het feest bij het Huis van Oud in Wognum, het museum dat eigendom is van de stichting De Cromme Leeck, waar ik voorzitter van ben.
En wat voor een feest! Alles in de stijl van de jaren vijftig. Passende kleding, dansen, muziek, speelgoed en natuurlijk eten en drinken: advocaat, boerenjongens, doppinda’s, Jan Hagel, bowl en bloedworst. In de keuken werden peertjes gekookt op het peteroliestel, in de kamer zat de jarige met zijn vrienden te klaverjassen. Er was veel, heel veel visite. Kortom: een gezellige dag! Met deze activiteit maken we kans op de Week van de Geschiedenisprijs. Volgende week weet ik meer!
Nu ga ik er een dagje op uit. Naar ’t Heidenskip. ’t Heidenskip, zult u vragen. Ja, dat is een polder in Friesland, waarover Hylke Speerstra een mooi boek schreef: De Oerpolder. Als je dat gelezen hebt, wil je wel eens weten hoe het er daar, anno 2007, uitziet. Ik laat het u weten!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

209. De helt (handvat, greep) van m'n graaf (spade, schop met naar onder spits toelopend blad).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.