Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 8 oktober

Alle dagen wat

Zo, dat was me het weekje wel om weer mee te beginnen na de vakantie!
Maandagmiddag naar Heerhugowaard, waar het genootschap op de seniorendag vertegenwoordigd was met een informatiekraam. Bestuursleden Netty Zander en Harold Bos bemanden de kraam. Later op de dag nam ik een kijkje. Het verraste me dat veel mensen bevestigend antwoordden op de vraag: „Kent u het Westfries Genootschap?” Al gauw heb je dan een gesprek. We deelden folders, Vierkanten en kalenders uit.
Dinsdagavond een plezierig optreden bij de ledenvergadering Particulieren van de Rabobank Hoorn en omstreken. Ons drietal - Ant Hemmer, Cor Silver en ik werd steevast aangekondigd als: het Westfries Genootschap. Een aardige reclame! De leidraad van ons optreden was: de saamhorigheid en de betrokkenheid in de dorpen, het samenwerken én de nieuwsgierigheid we blikten hiervoor terug in het verleden van West-Friesland.
Woensdag druk in de weer voor mijn andere club: de stichting De Cromme Leeck. Ons museum het Huis van Oud is een van de tien genomineerden voor de Geschiedenisprijs 2007. Volgende week is het de Week van de Geschiedenis en het thema is: Wonen in Nederland. Uiteraard doen we hieraan mee. ’s Middags foto's gemaakt voor de persberichten en het nieuws op de site. Leuk!
De volgende dag stond vrijwel helemaal in het teken van het genootschap.
’s Morgens vergadering van cluster II. We evalueerden ondermeer de Westfriezendag en bespraken de organisatie van de najaars- en voorjaarsstreekmiddag, respectievelijk in Berkhout en Opperdoes.
Na een snelle lunch op naar Middenbeemster. Daar vond de presentatie plaats van de Boerderijen Beeldbank. Eindelijk staat het grootste deel van de geïnventariseerde gegevens over de boerderijen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal op het net! Een prachtig werk van de Boerderijenstichting! Ter gelegenheid van het Jaar van de Boerderij, in 2003, inventariseerden veel vrijwilligers aan de hand van een vragenlijst de boerderijen in hun woonplaats. Nu staan al die gegevens op het net! Twee ‘veldwerkers’ vertelden over hun ervaringen: Nico Stroet uit Heiloo en Klaas Lageveen uit Abbekerk. Gastheer wethouder G. Hefting presenteerde de ontwikkelingsvisie ‘Des Beemsters’. Kees van Zijverden gaf toelichting op de handreiking voor gemeentes, genaamd ‘Vierkant achter de stolp’. Katja Bossaers liet zien wat je allemaal kunt opzoeken in de Beeldbank. Tenslotte lanceerde gedeputeerde S. Baggerman de Beeldbank. Zij nam plaats op een bankje en trok een doek met een afbeelding van de fraaie Wognumse boerderij Welgelegen omhoog. Dat deed mijn Wogumse hart goed! Al met al een interessante middag!
Vrijdag inpakken van ’t Vierkant. Een grote ploeg vrijwilligers zat rond de tafel in het gildehuis. De klus was in een paar uur geklaard. Bij ’t Vierkant een brief om nieuwe leden te werven. Ik hoop van harte dat dat lukken zal!
En dan zondag. Skroivendevort-loif! Wat weer een succes. Het hele Park vol liefhebbers van ’t West-Fries en van West-Friesland! Wat een warmte en een plezier straalde dat uit! En ook trouwens de schrijvers en schrijfsters die optraden. Iedereen met teksten in eigen stijl en klankkleur.
Ard Schenk kreeg de eerste dvd Rondje West-Friesland uitgereikt door Siem de Haan. Ard gaf als verrassing een aardige conférence ten beste, geïnspireerd door de verhalen die hij vroeger hoorde van schaatser Arie Zee uit Hoogwoud.
De dvd werd goed verkocht. Ook de boeken die diverse schrijvers op persoonlijke titel uitgeven, trokken veel belangstelling. We hebben een mooie middag gehad. West-Fries op z’n best!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.