Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2007 » 8 september

Monumentendag

Wat een rust na de hectiek van de Westfriezendag en de naweeën daarvan. Het bestuur kreeg goede reacties op de dag plus enkele positief-kritische kanttekeningen. Daar zullen we over praten en deels hebben we dat al gedaan in de vergadering van het dagelijks bestuur afgelopen woensdag.
Binnenkort gaan de uitnodigingen voor de bijeenkomst voor de nieuwe leden de deur uit. Wie belangstelling heeft en al langer lid is, is ook van harte welkom. Zondagmiddag 21 oktober (vanaf 13.30 uur) in café Jan Pieterszoon Coen op de Veemarkt. We gaan na afloop ook het Timmermansgildehuis bezoeken.
Daar liep ik vanochtend ook even binnen. De monumentenvlag hing naast de poort, want het is Open Monumentendag vandaag. Barbara Donker en Gerianne Helder, beide in kostuum, waren druk in gesprek met de bezoekers. De dames waren een schitterend visitekaartje voor ons genootschap! Veel vragen over het gebouw, maar niet minder over het kostuum en de hoofdtooi. Een gestage stroom belangstellenden wandelde door het nauwe steegje, langs de kleurrijke stadstuin van Henk Bindervoet naar de uitnodigend openstaande deur van het gildehuis.
De komende maanden staan onder meer in het teken van presentatie. Enerzijds betreft het ‘lesgeven’ aan middelbare scholieren in het kader van Rondje Cultuur, anderzijds aan leden en andere geïnteresseerden. We zijn op 1 oktober present met een kraam in het gemeentehuis van Heerhugowaard en op zaterdag 13 oktober in het Westfries archief in Hoorn (tijdens de Landelijke Archievendag).
De kostuumcursus van de commissie Kap en Dek is weer begonnen: twee groepen die behoorlijk vol zitten! Voor de cursus ‘Sieraden en kralen’ is nog plaats, twee avonden in het gildehuis: 30 oktober en 6 november.
En natuurlijk onze ‘eigen’ cursus ‘Kennismaken met West-Friesland’. Ook daar is nog plaats: vier avonden: 3, 10, 17 en 24 oktober in het gildehuis.
Ik loop behoorlijk op de zaken vooruit. Met een ‘erregie’. Want de komende weken zijn wij met vakantie. We zwaaien West-Friesland vaarwel en vliegen naar noordelijk Afrika, naar Marokko. Geen dijken of de Schager markt, geen sloten en vlakke weilanden, maar ommuurde kashba’s, Moorse paleizen, moskeeën en minaretten, woestijnen en bergen.
Enkele weken geen ‘Binnendijks’ dus. Ik hoop u op zaterdag 29 september weer te schrijven. Lieve lezers, het ga u goed!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.