Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Nieuws » 2017

Red de Stolp!

UITNODIGING

Woensdag 29 november, 10.00 - 12.00 uur

Starten Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’ en het Westfries Genootschap de publiekscampagne:

‘Red de Stolp!’

De stolpboerderij wordt wel de ‘piramide van het Noorden’ genoemd en hoort onlosmakelijk bij het Noord-Hollandse landschap. Maar het gaat niet goed met de stolp. Het provinciale landschap was 70 jaar geleden maar liefst 10.000 stolpboerderijen rijk, ondertussen is dit aantal gehalveerd. Jaarlijks verdwijnen nog altijd circa 30 historische vooroorlogse stolpboerderijen waarmee het icoon uit onze provincie zwaar onder druk staat. Daarom trekken wij aan de bel met deze campagne om stolpen in de hele provincie op de kaart te zetten. De bescherming en de mogelijkheden voor herbestemming van deze unieke boerderijen zijn op dit moment onvoldoende. Een cultuuromslag is nodig. Bij alle politieke en economische beslissingen waar stolpen bij betrokken zijn, moet gestreefd worden naar behoud van dit unieke cultuurgoed.

Wij nodigen u dan ook graag uit voor onze campagnestart in de Prinsenzaal van het stadhuis van Alkmaar. Daar lanceren wij onze website Reddestolp.nl en gaan wij dieper in op het belang van behoud en herbestemming van de Noord-Hollandse stolp.

Met het lanceren van de website opent wethouder Erfgoed van de gemeente Alkmaar, Anjo van de Ven, het meldpunt voor bedreigde stolpen. Ook is de site een wegwijzer voor de provinciale en lokale politiek, belangstellenden én natuurlijk stolpeigenaren.

Programma:
In de Prinsenzaal van het stadhuis Alkmaar in de Langestraat 97
- ontvangst : 10.00 uur
- aanvang : 10.30 uur
- einde : 12.00 uur

Sprekers:
Karel Loeff - directeur Erfgoedvereniging Bond Heemschut
Anjo van de Ven - Wethouder van de gemeente Alkmaar
Evert Vermeer - Voorzitter Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’
Marianne Barendregt - Voorzitter LTO Noord

Aanmelden vereist
Graag vernemen wij of u van de uitnodiging gebruik maakt. Aanmelden kan tot en met vrijdag 24 november via Pfeiffer@Heemschut.nl / 020-6225292.

Voor overige vragen kunt u terecht bij Elsa Gorter lid Commissie Heemschut NH/ coördinator op 06-22460941 of Christian Pfeiffer / Beleidsmedewerker op Pfeiffer@Heemschut.nl / 020-6225292.

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.