Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Westfries Genootschap » Nieuws » 2011

IN MEMORIAM KOOS GROOT

Er is een West-Fries dood gegaan. Een pure West-Fries: ing. N. J. Groot. Binnen de Omringdijk bekend als Koos Groot. Een levensgenieter, die donderdag 31 maart op 90-jarige leeftijd voor altijd zijn ogen sloot.
De zoon van de kastelein van De Zeven Groene Bomen in Binnenwijzend - zijn wieg stond overigens op Andijk - zocht en vond zijn toekomst in de techniek: in de bouw. Via de dienst gemeentewerken van Zijpe belandde hij in de gemeente Hoorn, waar hij het bracht tot directeur van het gemeentelijk projectbureau.
Koos Groot deed zijn naam eer aan. Waar hij was: er stond iemand. Een man, die zijn liefde voor West-Friesland, het land tussen water en wind binnen de Omringdijk, altijd en overal met “oude” en “nieuwe” West-Friezen deelde. Zijn verhalend vermogen was daarin zijn grote kracht.
De (nog overgebleven) molens hadden zijn hart. Koos stond aan de wieg van twee molenstichtingen: de Zijper Molens en de Westfriese Molens. Drieëndertig jaar actief bezig zijn voor hun behoud heeft hij in deze liefde geïnvesteerd.
Zoals hij sprak schreef hij. Korte zinnen. Vaak relativerend, soms wat cynisch. Met grote kennis van gebruiken, zeden en gewoonten. Zijn bijdragen in jaarboeken van het Westfries Genootschap - Zingend Wognum (1982), Opmeer 75 keer (1983) en Muzikanten trekken voorbij (1986) - zijn juweeltjes. Zijn benoeming in 1998 tot lid van verdienste van ons Genootschap: een dik verdiend eerbetoon. Maar het monument, dat hij ons - “oude” en “nieuwe” West-Friezen heeft nagelaten is het boek, dat hij samen met zijn zoon Jaap schreef: West-Friesland, het land waar wij wonen.
't Is hailig. Koos heeft zijn werk gedaan.

Volkert J. Nobel

Koos Groot voerde ook onder meer de redactie over het Westfries Winterboek met als titel 't Rad van Avontuur, dat verscheen in 1946-1947.
Hij schreef in deze bundel een verhaal en enkele gedichten.

Hieronder het gedicht Weet je…

Weet je…

Weet je dat 'r in 't riet 'n lied is
dat 'r in de weel 't zulver blinkt;
weet je dat 'r boi de wilg 'n stem is
die van jou 'n liedje zingt?

Weet je dat 'r in de lucht 'n lied is
dat met 'n wolk de doik langs droift;
weet je dat 'r in 't hooi 'n geur is
die in je here hange bloift?

Weet je dat 'r in de wind 'n lied is
dat maakt een drijd van moin nij jou;
weet je wat 'n zeumerdroum is
weet je dat ik van je hou?

Onderstaand gedichtje droeg Ina Broekhuizen voor tijdens haar toespraak bij de afscheidsbijeenkomst van Koos Groot op woensdag 6 april 2011 in Hoorn.

Dag man van 't land
van 't water, de wind
dag man van 't woord
met 't oug van een kind.

Dag man van de lach
met de woishoid in pacht
dag man van meziek
een lied in de nacht.

Dag man van 't Westfries
je naam - kort en goed
vaar wel met de wind
en gaan nou op roet...

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.