Westfries Genootschap
Creatief Westfries
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Creatief Westfries

Creatief Westfries hiet voluit:
‘Stichting ter Bevordering van het Creatief Gebruik van het westfriese dialect’.

DE GESKIEDENIS VAN CREATIEF WESTFRIES

Hoe is 't allegaar zô kommen?
Zô rond 1980 werd in Schagen deur Nel van Laren-Zwuup twei keer per jaar les geven in 't gebruik van 't Westfriese dialect.
Die cursus hiette: ‘Wat doene we met oôs Westfries?’ 't Antwoord was: ‘Gebruike!’
Toedat de cursus oflopen was, wouwe de mense deurgaan en zô benne de eerste twei skroifgroepe start: Langedijk 1 en Berkhout, die later Hoorn werd.

In 1984 verskeen 't eerste deêl van ‘Zuks moet je opskroive’ met verhale en roime van de mense van de cursusse van Nel én van mense van de skroifgroepe.
Jaarsterán is in 1985 de ‘Stichting ter Bevordering van het Creatief Gebruik van het westfriese dialect’ opricht deur Vera Dekker, Jan Bobeldijk, Aris Bouwens, Siem de Haan en Henk Tuytel. Hullie vormde 't eerste bestuur en ze brochte in 1986 ‘Zuks moet je opskroive’ deêl 2 uit. Nei 'n berichie in de krant, met de vraag of 'r mense ware die prate en skroive wouwe in 't Westfries, benne in 1987 de skroifgroepe Langedijk 2 en Hoogkarspel begonnen. In 1989 is deêl 3 van ‘Zuks’ uitkommen. Nei een verhalewedstroid kwam in 1994 de skroifgroep Hoogwoud van de grond. In 1995 zag ‘Zuks moet je opskroive’ deêl 4 't levenslicht. Deêl 5 werd in 2005 uitbrocht.
In 2007 is de skroifgroep Hoorn opheven. Onderhand ware d'r skroifklassies vormd weer onder loiding van Ina Broekhuizen en Siem de Haan nuwe skroivers ‘oploid’ werde.
Met deuze nuwe skroivers zag in 2010 de skroifgroep Veenhuizen 't licht.
Nel had ondertoid ok 'n cursus ‘liedjes make’ anzwengeld. Veul skroivers dede deer an mee. Hullie zinge bai optredens nag altoid hullies oigenmaakte liedjes op oigen woisies.
In 1999 werd ter gelegenhoid van 't 75-jarig bestaan van het Westfries Genootschap ‘De hort op’ regeld: met roime, stukkies en verhale trok 'n deêl skroivers deur Westfriesland.
In 1999 was 'r ok ‘Roime op roet’. Op mooie plekkies langs de weg in Hauwert, Oostwoud, Twisk en Opperdoes stonde borde met roime van mense van de skroifgroepe. In 2002 maakte Creatief Westfries ‘Roime in beêld’, 'n tentoônstelling in 7 kerke met Westfriese roime bai foto's van mense, beiste en landskappe in West-Friesland.

Zes keer is 'r 'n optreden weest van skroivers voor 'n uitverkochte zaal in Schouwburg Het Park in Hoorn, ‘Skroivendevort-loif’ hiette dat. De leste keer was in oktober 2018.

Onder loiding van Creatief Westfries benne in 2002 en in 2004 in 't Dorpshuis ‘De Nieuwe Haven’ in Abbekerk de uitvoerings opvoerd van de meziekspelle ‘Goeie grond’ en ‘'t Buurtje’. Alle twei skreven door Ina Broekhuizen-Slot en op meziek zet deur Cor Silver.
In 2006 was 't derde meziekspel, ‘De Witte Duif’ en in 't voorjaar van 2009 hebbe 'n zoôt mense genôten van 5x ‘Aarsom met de wiele’: 't 4e meziekspel van Ina en Cor.
't Voifde meziekspel was 't Ken Vrieze… ok weer skreven deur Ina Broekhuizen-Slot. Deuze keer met de meziek compeneerd deur Wil Luiken, die meziek skreven heb voor de zangers en 't begloidingstrio. De opvoerings in maart 2012 ware goed bezocht. ‘Mooie midddeg meziek’ in Wervershoof, Nieuwe Niedorp en Zuid-Scharwou.

Het radiopregram ‘Zegge en skroive’, (later hiette 't ‘Pratendevort’) heb 8 jaar lang op Radio West-Friesland weest. Radio Wieringermeer had: ‘Efkies mooi anzitte’.
Veul keer werkte skroivers van Creatief Westfries deer an mee.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.