Excursie Schokland en Urk

'Jannetje' een Schokkervrouw.'Jannetje' een Schokkervrouw.

Onder een vriendelijk schijnend zonnetje verzamelden zo'n 55 leden zich op 21 april j.l. in Hoorn voor een excursie naar Schokland en Urk. De zon liet tijdens de busrit door de polders korte tijd verstek gaan, maar eenmaal in Schokland aangekomen lag het landschap er weer in volle voorjaarsglorie bij.
Wij, de reiscommissie, waren blij met de grote belangstelling, omdat het vorig jaar leek alsof die belangstelling tot een dieptepunt was gedaald. Echter nu hadden we weer een volle bus en konden oude maar ook nieuwe contacten weer leven in geblazen worden.

'Jannetje' een Schokkervrouw.Schokland, het voormalige eiland in de Zuiderzee, dat als een van de weinige bezienswaardigheden in ons land geplaatst is op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het eiland werd verlaten door de toenmalige bewoners.

Na aankomst eerst maar aan de koffie met appeltaart, daarna door het museum naar het kerkje. Daar werden we bijgepraat door 'Jannetje' een Schokkervrouw in klederdracht die verhaalde over haar opa en andere familieleden en over hoe het leven was op Schokland. Leerzaam en amusant en dat moeiteloos gedurende meer dan een uur.

Klaas Bant bedankt 'Jannetje'.Klaas Bant bedankt 'Jannetje'.

Vervolgens hebben we genoten van de lunch, konden we nog heel even rondkijken in de museumwinkel of buiten wat foto's nemen en toen was het al weer tijd om in de bus te stappen. Via een kleine omweg door Nagele naar Urk. Nagele is een typisch dorp uit de Noordoostpolder, aangelegd via een strak stedenbouwkundig plan met alleen huizen met platte daken. In de bus gaf Klaas Bant uitvoerige informatie over de totstandkoming van de polder en de daarin gesitueerde dorpen.

In (of op) Urk tijd om wat in beweging te komen en een wandeling door het centrum te maken om daarbij onder meer de herdenkingsmuur te bekijken met alle namen van op zee gestorven Urker zeelieden. Indrukwekkend om te constateren hoe soms drie of vier leden van hetzelfde gezin of dezelfde familie tegelijk zijn verdronken.

Na de wandeling verzamelen om thee of koffie te drinken, waarna het rond vier uur al weer tijd was om richting Hoorn te vertrekken.

Gezien de reacties van de deelnemers kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag waarbij het weer goed gelukt is het nuttige met het aangename te verenigen.

Namens de reiscommissie,
Stan Nuveen

Rondkijken op Urk.
Rondkijken op Urk.