Excursie Den Helder

Slechts zo'n 20 personen hadden ingeschreven voor de excursie die op 23 april j.l. naar Den Helder voerde. De reiscommissie heeft zich afgevraagd wat de oorzaak kan zijn van dit toch uitzonderlijke lage aantal deelnemers. Waren het de kosten, een verkeerd gekozen dag of was het gewoon omdat het Den Helder was?
Het blijft gissen en we zijn wel benieuwd naar reacties van leden die andere jaren wel meegingen en dit jaar niet.
Overigens, de wegblijvers hadden ongelijk. Vraag het degenen die wel de reis naar het Noorden hebben gemaakt. Begeleid door fraai weer deden we eerst Fort Kijkduin aan.

Rondleiding Fort Kijkduin.
Rondleiding Fort Kijkduin.

Rondleiding Fort Kijkduin.Na de koffie werden we vakkundig rondgeleid door een gids die even komisch als lang was - en hij was 2 meter. Tijdens een wandeling door het fort werd uitleg gegeven over het ontstaan en de historie van het bouwwerk. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het zeeaquarium met onder meer de glazen tunnel, waar je je als bezoeker echt tussen de vissen waant. Na de uitstekende lunch die in het restaurant van het fort werd gebruikt, vertrok de groep naar het Nationaal Reddingsmuseum 'Dorus Rijkers'.

Nationaal Reddingsmuseum 'Dorus Rijkers'.Nationaal Reddingsmuseum 'Dorus Rijkers'.

Ook daar kregen we een rondleiding en wel door de directeur van het museum, een voormalig duikbootcommandant, die ons vakkundig informeerde over de geschiedenis van het Nederlandse Reddingswezen in de laatste twee eeuwen.
De naam Dorus Rijkers kreeg daardoor bij ons weer de inhoud die hij verdient. De rondleiding werd besloten met een vaartocht in één van de historische reddingboten die eigendom is van het museum.

Nationaal Reddingsmuseum 'Dorus Rijkers'.

De reacties in de bus na afloop waren zonder uitzondering positief, het was een gezellige en interessante dag geweest.

Stan Nuveen

een vaartocht in één van de historische reddingboten.
Vaartocht in één van de historische reddingboten.