Koninklijke gelukwensen voor Kap en Dek

Arnhem/Hoorn - Gelukwensen waren er van koningin Beatrix voor de commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap. Gerard Rooijakkers, voorzitter van de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten Collectie Koningin Wilhelmina, bracht deze felicitaties over tijdens de uitreiking van de E. Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten. Deze prijsuitreiking vond zaterdag plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

De E. Bosch-van de Kolkprijs.De E. Bosch-van de Kolkprijs.

Met een volle bus togen de West-Friezen die dag naar Arnhem. Zeker dertig mensen in kostuum gingen eerst op de foto voor de enige Noord-Hollandse stolpboerderij in het Openluchtmuseum. De prijsuitreiking werd gehouden in de kasteelboerderij. Begonnen wordt met een terugblik op het leven van mevrouw Eef Bosch-van de Kolk, de naamgeefster van de prijs. Zij overleed op 9 juni 2009. Mevrouw Bosch was penningmeester, secretaris en voorzitter van de Stichting Koningin Wilhelmina. Tientallen jaren zette zij zich bijzonder actief in voor het behoud van streekdrachten en het verspreiden van kennis daarover.

Genieten
Hilde Cammel, voorzitter van de jury, prees in haar lofrede als eerste de indrukwekkende hoeveelheid activiteiten die de commissie Kap en Dek organiseert. Daarnaast roemde ze de originaliteit en de kwaliteit van de cursussen, lezingen en bijeenkomsten. Belangrijk is ook dat verschillende doelgroepen in contact gebracht worden met het West-Friese kostuum en de hoofdtooi. Dat varieert van particulieren tot verenigingen en van scholieren tot museummedewerkers. “De leden van de commissie zijn de promotors en beschermers van de West-Friese streekdracht. Zij maken de kostuums zichtbaar voor een breed publiek, die er van geniet, en ze zorgen dat de kennis en de vaardigheden behouden blijven”, stelde de juryvoorzitter.

Gerard Rooijakkers reikte aansluitend een fraai draagteken uit aan Barbara Donker, voorzitter van Kap en Dek. Wonderwel paste deze onderscheiding prima bij de kleur van haar japon. De prijs bestaat verder uit een bedrag van drieduizend euro. Commissielid Hans van Kampen verzorgde vervolgens een presentatie in woord en beeld van de Kap en Dek-activiteiten. Gerian Helder en Harold Bos vertelden ten slotte bijzonderheden over het kostuum dat ze droegen.