Na de projecten over de koolboeten en de voersilo's buigt de Bouwhistorische Commissie zich in 2019 en 2020 over hooivijzels. Ook dit agrarisch erfgoed is nog steeds te vinden op de boerenerven. Er worden zelfs geregeld ‘nieuwe’ hooivijzels gebouwd, bestemd voor divers gebruik.
De commissie is echter op zoek naar hooivijzels die nog zoveel mogelijk in de originele staat verkeren. Dus geen muren erom, huisje erin e.d. Wél altijd met de drie of vier ijzeren of betonnen palen en daarbovenop de wieltjes waar de kabel over liep.

Inventarisatie
De commissie wil de hooivijzels inventariseren die zich binnen de Westfriese Omringdijk bevinden.
Weet u waar zo'n hooivijzel staat? Of hebt u er zelf één op uw erf?
Dit is ons verzoek:
  -  Geef het adres door aan het secretariaat van het genootschap Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0229-217121. Dan gaat een commissielid op stap om de vijzel vast te leggen;
  -  of maak zelf een duidelijke foto van de hooivijzel en stuur die op tezamen met de volgende gegevens: adres, jaar van plaatsing, omtrek, hoogte, eventueel het huidige gebruik en andere interessante feiten.

We hopen op een goede respons. Alle foto's en gegevens van de hooivijzels zullen te zijner tijd op de website worden gepubliceerd.
Hier staan alle projecten die de commissie tot nu toe heeft vastgelegd.

Deze authentieke hooivijzel met ‘nieuw’ hooi staat aan de Dijkweg in Andijk.
Deze authentieke hooivijzel met ‘nieuw’ hooi staat aan de Dijkweg in Andijk. De afmeting bedraagt 8.10 bij 6.80 m. (Foto Ina Broekhuizen-Slot)