Tien jaar succes met de Dolly Dots

Ria Brieffies
De in 1957 geboren Ria Brieffies uit Lutjebroek wint al op elfjarige leeftijd in Hoorn een Heintje-wedstrijd. In 1971 wordt ze opnieuw ‘ontdekt’ door de Westfriese groep Venus Five en belandt daarna bij de Alkmaarse groep The Vips. Ze wordt in 1978 door Angela Groothuizen gevraagd om mee te doen met de Dolly Dots, de meidengroep die tien jaar lang de ene hit na de andere scoort in binnen- en buitenland.
 
,,Ik denk aan hem de hele dag, ik droom van hem de hele nacht. Hij is voor mij de man op wie ik heb gewacht’’, dat zegt Ria Brieffies in 1968 over haar idool Hein(tje) Simons, die als kindsterretje in die jaren de ene hit na de andere scoort. De hype rond de jonge zanger is de aanleiding tot een Heintje-wedstrijd in Alkmaar en Hoorn.
 

Ria haalt de krant met haar deelname aan de Heintje-wedstrijd

Ria haalt de krant met haar deelname aan de Heintje-wedstrijd.
 
Die is eigenlijk bedoeld voor jongens, maar het zijn de deelnemende meisjes, die de meeste punten krijgen. Ria wordt in Hoorn met haar vertolking van twee Heintje-liedjes de winnares met een paar punten meer dan de beste in Alkmaar: dat is Elly Bloothoofd uit Koedijk.
 
,,Ze wilde vanmorgen liever eerst nog gaan schaatsen’’, zegt moeder Brieffies op die dag over haar dochter Ria. ,,Ook vond ze het niet nodig om de liedjes te repeteren. Eigenlijk had ze niet eens zoveel zin meer in die wedstrijd.’’

Venus Five

Een paar jaar later komt Ria toch weer ín de muziek terecht, als zangeres bij de groep Venus Five. Die jongens horen haar op een bruiloft zingen en vragen zich af waarom ze niet bij een bandje zit: ,,We zijn naar haar moeder gestapt of ze bij ons mocht zingen. Want ja, Ria was pas vijftien. Ze heeft vijf jaar met ons gewerkt.’’ De groep noemde zich toen Sonja’s Venus Five om naamsverwarring met die andere Westfriese band, Rita and the Golden Five, te voorkomen.
 
Vervolgens begint Ria haar eigen bandje Sonja’s Friends. In 1977 stapt ze aan boord van de Alkmaarse groep The Vips als opvolger van zanger Robert Stanley. De Alkmaarse zangeres Angela Groothuizen is een jaar later bij de oprichting van de Dolly Dots betrokken en haalt Ria Brieffies over om ook mee te doen.
 

De Dolly Dots met Ria Brieffies rechtsboven en daaronder Angela Groothuizen, die haar naar de meidengroep haalde

De Dolly Dots met Ria Brieffies rechtsboven en daaronder Angela Groothuizen, die haar naar de meidengroep haalde.
 
Als het succes van de meidengroep steeds groter wordt, kan Ria dat niet meer met The Vips combineren. Ze kiest voor de Dolly Dots. De hits rijgen zich voor Ria en de andere vijf zangeressen tien jaar lang aaneen.
 

Eerste single Dolly Dots

 
Beginnende met ‘(Tell it all about) Boys’ en ‘Radio’ in 1979 de tot laatste single ‘What a night’ in 1987. Een jaar later valt de groep uit elkaar. Er volgens nog wel reünies. Kort na de laatste afscheidstour in 2008 wordt bij Ria Brieffies longkanker geconstateerd. In juli 2009 overlijdt de zangeres op 52-jarige leeftijd. In 2021-’22 maken de overgebleven Dolly Dots een reünie-tournee.