Brander, Dirk Tz. (1862-1939)
bron: Hollands Kaasmuseum

Burgemeester en grondlegger rundveefokkerij vereniging N-H

Geboren te Hoogkarspel op 5 augustus 1862 als zoon van Thijs Cornelis Brander en Geertje Houter. Overleden te Hoogkarspel op 14 april 1939. Trouwt op 20 jarige leeftijd met Grietje Bronkhorst, dochter van Willem Bronkhorst en Neeltje Davidson.
Burgemeester van Hoogkarspel en pionier op het gebied van de zuivelindustrie en de veefokkerij in West-Friesland. In 1890 richtte hij in Hoogkarspel één van de eerste kaasfabrieken in West Friesland op. De fabriek begon als coöperatie, maar werd na de eerste beginmoeilijkheden omgezet in een Naamloze Vennootschap, waarin Brander een groot aandeel had. De kaasfabriek van Brander was ook de eerste die in 1899 besloot de veehouders naar het vetgehalte van de melk uit te betalen. Omstreeks 1900 gold het bedrijf als een soort modelfabriek waar vele kaasmakers hun van andere nieuw op te richten kaasfabrieken elders in West-Friesland de kunst kwamen afkijken.
Brander was in 1896 tevens de grondlegger van de eerste rundveefokvereniging in Noord-Holland. Ook dat voorbeeld zou in heel West-Friesland al snel navolging krijgen.

In 1914 behoorde Dirk Brander bovendien tot de oprichters van de Boerenleenbank in Hoogkarspel. Tot 1918 zou hij in de zuivelindustrie en de veefokkerij een leidende rol vervullen.

Literatuur:
K. van der Wiel & J. Zijlstra, Paradijs der Runderen (Wormerveer 2001).

Gegevens aangeleverd door: Kees van der Wiel te Haarlem (2007).