Vooral na 1945 begonnen de clubs aan een eigen accommodatie te denken. Veel geld was er niet in die tijd, maar de bestuurderen waren vindingrijk. De voetballers van Sint George in Spierdijk verkleedden zich in de jaren dertig in de paardenstal van boer De Wit. Later vonden de Spierdijkers en hun tegenstanders onderdak in de garage van de pastorie. Bij VVS'46 in Spanbroek fungeerde een afgedankte treinwagon jarenlang als kleedruimte.

Ansichtkaart uit het begin van de 20ste eeuw met een lofzang op de fiets.Ansichtkaart uit het begin van de 20ste eeuw met een lofzang op de fiets. (C. Modder, Aartswoud)

Onder grote belangstelling vertrok in 1906 een groepje meisjes uit Heerhugowaard voor een fietstochtje door de polder.Onder grote belangstelling vertrok in 1906 een groepje meisjes uit Heerhugowaard voor een fietstochtje door de polder. (C. Modder, Aartswoud)

Meisjes naar de gymnastiek

Voor de Tweede Wereldoorlog was er voor iemand die wilde sporten niet veel keus. Jongens gingen, als het er af kon, voetballen, meisjes meldden zich bij de gymnastiekvereniging.
Een splitsing tussen de oorspronkelijke gymnastiek en turnen met toestellen was er toen nog niet. Alle onderdelen werden behandeld in het wekelijkse uurtje dat voor een groep beschikbaar was. Gymleraren hadden meer clubs tegelijk. Loes van der Deure uit Hoogwoud, in de jaren vijftig trouw deelneemster aan nationale kampioenschappen en tot diep in de jaren negentig nog gymlerares, was sinds haar zesde jaar lid van Kracht en Vriendschap in haar woonplaats. Ze herinnert zich dat haar tweede leraar Cees Corver drie of vier clubs had. Hij woonde in Zuidoostbeemster en later in Purmerend, maar kwam gewoon op de fiets naar Hoogwoud, en naar zijn andere clubs.
Hoe zag zo'n gymuurtje bij K&V in de jaren veertig, vijftig er uit? De kinderen werden in een rij gezet, de kleintjes voor, de groten achter. Rondjes lopen om op te warmen, dan pasjes zoals de driepas, Schotse pas, huppelpas en combinaties. Dan de rek- en strekoefeningen en dan de toestellen: brug, paard, ringen; de laatste alleen in de zomer. Kracht en Vriendschap oefende in café De Vier Eenen in Spanbroek op de kolfbaan. Die was te krap voor het zwaaien aan de ringen. In de zomer werd daarvoor buiten een stellage opgezet.

Oefenen in oude kaasfabrieken

Toen prinses Beatrix in 1965 een bezoek bracht aan deze contreien, merkte een spreker op dat de tijd dat de gymnasten oefenden in kolenschuren gelukkig voorbij was.

Foto van fietsclub De Westfries uit Enkhuizen, kort na de oprichting in 1926.Foto van fietsclub De Westfries uit Enkhuizen, kort na de oprichting in 1926. De leden staan klaar voor een rit over de Noorderdijk. Voorzitter H.J. Verleg sr. hanteert het startpistool. In de berm rechts probeert ‘Dolle Dries’ de jong al weg te rijden. Zijn maat Pé van Hurck remt hem af. (P.M. Rooker, Enkhuizen)