Voor de jeugd in West-Friesland was de kermis de gebeurtenis van het jaar.Voor de jeugd in West-Friesland was de kermis de gebeurtenis van het jaar. Het hele jaar werd ervoor gespaard. Voor deze meisjes, in hun mooiste jurken, waren de jongens wellicht de grootste attractie van de kermis in 1920 in Aartswoud. (C. Modder, Aartswoud)

Om de ‘eigen jongens’ de gelegenheid te geven een ambacht te leren, werd in 1908 de Vereeniging ter bevordering van het Vakonderwijs in West-Friesland opgericht. Onder toezicht van een vakman leerden de jongens daar schilderen, loodgieten, metselen of timmeren. De kwaliteit van het onderwijs was over het algemeen hoog.
Op 31 augustus 1912, de verjaardag van koningin Wilhelmina en dus Koninginnedag.Op 31 augustus 1912, de verjaardag van koningin Wilhelmina en dus Koninginnedag, hadden Jantje van de Velde en Kaatje Mienis uit Rustenburg zich fraai uitgedost. (AWG)

De jongens kregen er les van leermeesters die vaak ook les gaven op de ambachtsscholen in de stad. De Vereeniging ter bevordering van het Vakonderwijs in West-Friesland kreeg afdelingen in onder andere Enkhuizen, Andijk, Hoogkarspel, Hoogwoud, Grootebroek, Oostwoud, Medemblik, Spanbroek, Sijbekarspel, Wervershoof, Winkel en Wognum. Volgens het aloude gildesysteem werd aan volleerde vaklieden gevraagd drie jaar lang een jongen in dienst te nemen om hem de fijne kneepjes van het vak te leren. Het theoretisch gedeelte van de opleiding werd gevolgd aan een lokale avondtekenschool. Van 1 oktober tot 31 maart werden er vijf avonden per week lessen gegeven in wiskunde, taal, rekenen, boekhouden en diverse vormen van technisch tekenen. De Vereeniging ter bevordering van het Vakonderwijs heeft tot 1957 in deze opzet bestaan. Eind jaren vijftig bleek de avondschool niet langer noodzakelijk te zijn. De jongeren waren mobieler geworden, waardoor zij in staat waren de dagopleidingen aan de ambachtsscholen in de stad te volgen.

De in 1858 in Broek op Langedijk geboren Jacob Oudes schilderde dit tafereel op de Medemblikse kermis.De in 1858 in Broek op Langedijk geboren Jacob Oudes schilderde dit tafereel op de Medemblikse kermis aan het eind van de vorige eeuw. Zoals te zien is, maakten niet alleen kinderen gebruik van de draaimolen. Oudes was voornamelijk actief in West-Friesland – tot 1897 woonde en werkte hij in Nieuwe Niedorp – en in Amsterdam, waar hij in 1921 stierf. (OVM)