Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 2020 » Pagina 5

Woord vooraf

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 87e jaarboek, pagina 5.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2020.
Auteur: Jan Smit.

Jan Smit We kunnen niet zonder verhalen

Vanaf 31 augustus vorig jaar staat ons land twaalf maanden lang stil bij de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende bevrijding. Televisie, radio, tijdschriften en kranten besteden er terecht veel aandacht aan.

De achtergronden, oorzaken en gevolgen van deze oorlog en het verloop van de strijd aan de diverse fronten worden uitvoerig belicht. Veel belangstelling is er bij het publiek voor de verhalen uit het eigen land, de eigen regio en de eigen woonplaats.

De laatste ooggetuigen komen aan het woord en 75 jaar na het einde van de oorlog duiken nog steeds onbekende verhalen, documenten, dagboeken, foto's en films op. De grote belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog bevestigt weer eens hoe waardevol het is om persoonijke verhalen over belangrijke gebeurtenissen aan het papier toe te vertrouwen of op een digitaal toegankelijke manier vast te leggen.
Maar ook verhalen over bijvoorbeeld bedrijfsvoering, familieverhoudingen, tradities en gewoonten kunnen voor huidige en toekomstige generaties interessant zijn.

Met mij koesteren daarom vele Westfriezen de lange reeks jaarboeken die het Westfries Genootschap in de loop van zijn bestaan heeft uitgegeven. Behalve beschrijvingen van onze regionale geschiedenis en de verslagen over het wel en wee van onze vereniging, bevat het jaarboek ook alle jaren een mooie verzameling verhalen en gedichten in ons eigen Westfriese dialect. De schrijvers daarvan geven tussen de regels door een inkijkje in het leven van alledag, soms dat van jaren terug, soms dat van vandaag.

Wat mij betreft kunnen we niet zonder verhalen over onze eigen omgeving en onze eigen geschiedenis.

Ik hoop dat u net als ik weer zult genieten van het nieuwe jaarboek.

Jan Smit, voorzitter

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.