Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Stemmen Molenprijs Lastdrager.

Archivering » WFON » 2003 » Pagina 137

't Stolpie

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, e bundel, pagina 137.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2003.
Auteur: Kees van Graft.

Moin opa en opoe hadde an de Zeugebuurt in Ouwe Nierep een kloin boerebedoeninkie. Neidat ie jare as zetbaas boi boere werkt had, was opa toch nag oigen baas worren.
't Stolpie had gien voor- en gien zoideur. Nei, je moste achterom over 't gêle streitje deur de koestal om boi opoe in de weunkamer te kommen. Boi winterdag stond de lange regel vol met de vier melkkoeie, in 't achterom stonde de twei pinke en de kloine kalfies. Zeumers, as de stal skrobd was, weunde ze zelf in 't achterom op 't staltje. D'r lag den zand op de koestalle en een loper op de gang. Op 't stalhout stonde den later de volle weckflesse te wachten totdat ze in de inmaakkast wegzet werde. Deuze kast was in 't boenhok voor in de stal, weer ok petrôliestelle stonde, weer opoe zo lekker op kookte. De dors had een houten vloer en an 't hooiskot hinge opa's skrapers, skoppe, vurke, harke en de rooiersgraafies mooi insmeerd met ôlie. D'r lag nooit een hooitje op de grond, de volle hooiberg was netjes ofplukt. 't Lange wegkanthooi maakte 't kloine vierkant altoid hêlegaar vol. Wat eerdappels voor 't verkopen pene voor de koeie op 't akkertje en een ren met twaalf witte kippe. Wat wazze ze toe roik, ze hadde zelfs distributieradio. Opoe had achter de vissekom, naast 't doôsie met Hoekstra hoestpille, altoid een bussie met zuurtjes staan. As kwamme en as we weer wegginge krege we d'r ientje. Altemet fiets ik langs de Zeugebuurt. Den huilt m'n hart omdat 't stolpie nou hêlegaar ombouwd is. Ok van 't erfie is niks meer terug te zien. En zukke zuurtjes as opoe had, hew ik al jare niet meer proefd.

Kees van Graft, Heerhugowaard (Illustratie Jaap Hartog)

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.