Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 1996 » Pagina 72

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (13/14)

Ruim veertig jaar geleden: Coba Rood-Mulder (1931)Ruim veertig jaar geleden: Coba Rood-Mulder (1931), de vrouw van de derde bakker Rood in Heerhugowaard, in de winkel waar zij - behalve brood - koggetjes, zandmoppen, cocosflensjes en andere lekkernijen verkocht. (Foto: van Jan Rood)

De bakkerij in Heerhugowaard/Obdam is uitgegroeid tot een geavanceerd bedrijf met totaal 28 werknemers, onder wie een flink aantal herintreedsters. Eén persoon heeft een volledige dagtaak aan het management.
Vier bakkers Rood in Heerhugowaard, sinds 1881. De vijfde generatie is nog jong, maar de oudste - Job (1989) - helpt vader Jos al pittig mee.

Ondernemerszin
Een ontzagwekkende rij bakkers Rood is ons oog voorbij getrokken: van 1850 tot heden 41 zelfstandig opererende ondernemers. Jan Rood (1931), de gepensioneerde bakker uit Heerhugowaard, is onder de indruk. Telkens is het stokje doorgegeven, volgden zoons het pad van vader. Ondernemerszin kan het geslacht Rood niet worden ontzegd. Zo zijn er ook enkele schilders en slagers Rood.

Jan Rood heeft er geen verklaring voor waarom het geslacht Rood al zo'n anderhalve eeuw puur bakkersbloed heeft. Hij weet wel, dat ook zijn zoon Jos de heerlijke speculaas van bakker Rood maakt naar recept van (over)grootvader Cees, die 115 jaar geleden begon in Heerhugowaard.
Zal diens zoon Jan dit recept en dat van die zalige taai-taai en strooimoppen hebben geleerd van Klaas Berkhout? Want daar, bij deze bakker in Venhuizen, legde Jan Rood - als knecht in de jaren voor 1850 - het fundament voor een gezond bakkersgeslacht.

Hensbroek, april 1996

Bronnen:

Archief Kadaster Alkmaar
Archiefdienst Westfriese Gemeenten, Hoorn (bevolkingsregisters, burgerlijke stand)
Archief Gemeente Heerhugowaard (bevolkingsregisters, burgerlijke stand)
Westfriese Geslachten deel 25, overzicht van de familie Rood (Stichting Westfriese Families)
Artikel 'De vlag uit voor 100 jaar bakkerij Rood, Heerhugowaard', in: vakblad Bakkerswereld, 23 april 1981

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.