Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 1996 » Pagina 67

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (8/14)

Jan Rood (1931) en zijn zoon Jos (1961)Jan Rood (1931) en zijn zoon Jos (1961) - de derde en vierde generatie in De Waard - in de huidige bakkerij aan de Middenweg. Zij omringen Grootmoeder Geertje de Boer-Weel (1903), weduwe van bakker Rood nummer twee. Foto: Martin Mooij)

Met de vertienvoudiging van de Heerhugowaardse bevolking in een halve eeuw tot 40.000 inwoners nam het aantal bakkerijen af van dertien tot zes. Jan Rood somt de overige twaalf bakkers op die Heerhugowaard zo'n vijftig jaar geleden telde: (van noord naar zuid) Jo Blank (Middenweg), Jan Machielsen (Middenweg), Simon Dam (Veenhuizerweg), Simon Nieuwboer (Middenweg), Jan Smit (Middenweg), Piet Snoek (De Draai), Piet Jonker (Van Veenweg), Simon Dekkers (Middenweg), Adam Beets (Middenweg), Klaas Ruiten (Stationsweg), Jaap Blom ('t Kruis) en Simon Rood ('t Kruis). Laatstgenoemde komen we verderop tegen.
Jaap Blom en Piet Snoek hadden als knecht het vak geleerd bij Cor Rood aan de Middenweg.

De nummer vier in De Waard
Jan - een van de zes zoons van Cor Rood en Geertje Weel, die allen bakker werden - volgde zijn vader op in 1957. Hij, geboren op 7 februari 193 1, was twee jaar eerder in het huwelijk getreden met Coba Mulder uit Obdam. Ter wille van verdere vooruitgang liet Jan Rood in 1963 op de vertrouwde plek een nieuw bakkerspand zetten. De vierde generatie, zoon Jos, zwaait er sinds 1987 de scepter. Jos heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Obdam, waar hij op de hoek Kerkweg/Dorpsstraat in 1988 een tweede bakkerszaak opende. Daar heeft broer Mark (1964) de leiding. De vrouwen van de twee broers zijn sterk betrokken bij het bedrijf. Over Jos als vierde bakker Rood in Heerhugowaard en zijn gebaksgemaksfax - een beschermde naam - meer aan het slot van dit artikel.

Waar werden de vijf broers van de 65-jarige Heerhugowaarder Jan Rood - de vader van Jos - bakker?
Sam (1930-1986) nam in 1955 in Obdam aan de Dorpsstraat 161 de bakkerij van Hein Putter over. Hij bleef er bakker tot zijn dood. De bakkerij is verbouwd tot kapsalon van Maria Ursem, de vrouw van Ted Rood (1958), zoon van Sam. John Rood (1963), een andere zoon, werkt bij bakkerij Pater in Avenhorn.

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.