Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 1996 » Pagina 66

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (7/14)

Cor Rood (1900-1961) Cor Rood (1900-1961), de tweede bakker Rood in Heerhugowaard, wilde vooruit. Hij noemde zijn zaak dan ook "De Vooruitgang". (Foto: van G. de Boer-Weel)

Zeven van de veertien kinderen uit de twee huwelijken van Cees Rood waren zoons. Liefst vijf van hen werden bakker: Jan, Jaap, Dirk, Simon en Cor. We kijken eerst hoe het de hierboven al genoemde Cor en zijn nakomelingen is vergaan, en keren dan terug naar diens vier broers.

Cor Rood, de jongste van de vijf broers die bakker werden, nam dus in 1926 het heft in handen. Hij was aan de Middenweg geboren op 21 december 1900. Deze bakker heeft zijn tijd niet meegehad. Na de crisisjaren volgden de oorlog. De Heerhugowaarder hield echter de rug recht. "Mijn man wilde vooruit. En hij ging vooruit", vertelt de 92-jarige Geertje de Boer-Weel. Hij noemde de bakkerszaak dan ook De Vooruitgang. Van 'gewoon' broodbakker werd hij alras koek- en banketbakker die ook brood bakte.

Alle zes zoons bakker
Geertje de Boer-Weel is de vrouw die als Geertruida Weel op 4 mei 1926 huwde met Cor Rood. Geertje bracht negen kinderen groot. Alle zes zoons werden - het verhaal wordt verbazingwekkend eentonig - bakker.
Moeder Geertje staat er nog versteld van. "Want het is een beulenvak." Als jonge vrouw hielp zij altijd. De mannen begonnen 's nachts om twee uur, zij om vier uur. "Om tien uur gingen de mannen venten. Ik haalde dan de dove kolen uit de oven. Dit was nog over van de honderd turven, die ik voor het bakken in de oven had gelegd. De dove kolen stopte ik in de doofpot, waarop ik kookte. Als de mannen ventten, bakte ik taarten. Als er een baby was geboren, schonken de mensen vroeger een taart. Geen kleertjes, zoals nu."

In 1926, toen zij en haar man Cor begonnen in De Waard, kostte een melkbrood 28 cent, herinnert Geertje zich. Zij vernieuwden de bakkerij in 1937. "We kregen toen centrale verwarming in huis, werkend op de oven. Voor die tijd iets bijzonders in de bakkerswereld. Op zondag moesten er weer kolen in de kachel. Op die dag werd de oven immers niet gebruikt."

Net als vader Cees werd Cor Rood niet oud. Hij stierf op 4 juni 1960 op 59-jarige leeffijd. Zijn weduwe Geertje Weel, in 1903 geboren in de Berkmeer bij Heerhugowaard, hertrouwde bijna elf jaar later, in 1971 met Jan de Boer. Het vitale echtpaar woont in Obdam.
Gaandeweg de Tweede Wereldoorlog ontstond een groot tekort aan stookmiddelen. Om dit probleem op te lossen, besloten de bakkers van Heerhugowaard gezamenlijk het brood te bakken voor de 4.000 inwoners. Dat gebeurde bij Cor Rood en Simon Dekkers, Middenweg 192. Zij hadden de grootste ovens, weet Jan Rood (1931). Hij werd in 1957 de derde bakker Rood aan de Middenweg. Nu bereidt zijn zoon Jos er het brood.

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.