Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » WFON » 1994 » Pagina 123-124

Kroniek van een knokploeg in oostelijk West-Friesland (5/12)

Van vijf mannen werden later in het politieblad de signalementen beschreven. De groep bestond uit de leider Fritz Conijn, Pierre de Bie, Jacobus Frencken, Ber Reuler en een gedeserteerde Duitser, Karl Weinreich, die de bijnaam ‘Duitse Kareltje’.had. De buit was groot. Met de auto en op fietsen verdwenen de overvallers; in hun gezelschap bevond zich Dick Kooyman, dat was van te voren afgesproken. Volgens het politieblad werden er onder andere vermist: 1340 schoenenbonnen, 440 fietsbandbonnen, vele tienduizenden voedselbonnen, stempels, zegels en het pistool van Key. Het Opeltje werd nadien niet meer gesignaleerd. Wel reed er kort daarna een grote gesloten veewagen in de buurt!!

De hele buit werd naar Blokker gebracht waar de Enkhuizer LO-man Kees Schuit was ondergedoken. Hij zorgde verder voor transport.
De familie van Kooyman is kort daarna gearresteerd. De Außendienststelle Amsterdam berichtte op 12 april: "......... Als Repressivmaßnahme wurden die Angehörigen des flüchtigen Kooyman festgenommen und als Repressivhäftlinge des KL. Herzogenbusch überstellt. ....". Gijzelaars dus. Annie Schrickx werd ook streng verhoord maar zij kon aannemelijk maken dat ze niet bij de overval betrokken was en werd vrijgelaten. De Kooymannen hebben een verblijf in verschillende concentratiekampen overleefd.

De nieuwe KP
De behoefte aan een ploeg in de eigen omgeving was met de overval in Venhuizen duidelijk aangetoond. Steeds groter werd het leger van onderduikers dat voedsel en bonnen nodig had, steeds vaker moesten er mensen worden bevrijd. Arrestaties waren levensgevaarlijk, niet alleen voor de gearresteerden maar ook voor hun omgeving. Het vermogen van de SD om gegevens los te krijgen was al te vaak aangetoond.

Flip Fluitman was inmiddels districtleider van de LO-Drechterland geworden. Hij en Ted Laagland waren geleidelijk aan ervaren verzetsstrijders. Zij zouden de kern vormen van de nieuwe knokploeg. Na enige tijd was de groep uitgegroeid tot een hechte commando-eenheid die op afroep beschikbaar was.
Tot de vaste kern behoorden al gauw Constant (Joep) Rieter, Steef Meyer, Sjaak Stroet, Klaas (Ko) Singer, Gerrit (Bennie) Gerritsen, Kick Böhler, Simon (Trenk) Kooter, Guus (Dick) van Vliet, Jan (Harry) Licht en Klaas Bras. Veel jongens kwamen uit de omgeving en hadden moeten onderduiken. De meesten waren op den duur beter bekend bij hun schuilnaam dan bij hun echte voornaam.
De eerder genoemde Barend Mes werkte vaak mee maar had toch ook zijn eigen ploeg in Wijdenes en later in de Zaanstreek.

Recruten
Om een indruk te geven van de wijze waarop soms zeer jonge jongens in het verzet terecht kwamen, volgt hier het verhaal van Steef Meyer en Joep Rieter uit Nijmegen. Beiden waren op het moment van de invasie, 6 juni 1944, pas zeventien. Beiden hadden een hekel aan Duitsers en bedreven sabotage op kleine schaal. Steefs broer was een ‘knoeiende' ambtenaar geweest en zat nu ondergedoken in het Westfriese Onderdijk.

Er van uitgaande dat een verzetsstrijder zonder pistool niet goed kon functioneren had Steef in de cabine van een tankende Duitse vrachtwagen een wapen met munitie ‘gevonden’. Joep wilde er ook een. Nu waren er wel pistolen in Nijmegen maar bij elk pistool hoorde een Duitser. Het plan werd dan ook uitgedacht om zo'n Duitser van zijn wapen te ontdoen op het moment dat hij niet zo alert zou zijn. En dat kwam nog al eens voor in het Kronenburger park. Daar, op de bankjes, werd wat afgevreeën.

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.