Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » WFON » 1989 » Pagina 73

Enkele notities bij een paar Hoornse tabakskervers en -grossiers (3/6)

P. Kaag Antz.Eén van de oudste tabaksgrossiers te Hoorn was Pieter Kaag Antz. Deze zaak was al in 1793 opgericht - en bestaat nog steeds - en voert als handelsmerk 'De Gekroonde Jaagschuit'. Begin 20ste eeuw werd de zaak gedreven door de firrnanten Willem Kaag, die naast ijzerhandel Eyken op het Grote Noord woonde, en diens broer Ferry Kaag, die naast de winkel op het Breed woonde. Ferry was eveneens brandmeester-generaal 'omdat bij verstand van rook had'.
Het nog steeds bestaande monumentale winkelpand op het Breed is ontworpen door architect A.C. Bleys, die ook de St. Franciscus- en Cyriacuskerk op het Grote Noord heeft gebouwd. Het bedrijf was aanvankelijk een stoomtabakskerverij, een sigarenfabriek en een koffiebranderij. Het is nòg altijd een familiezaak, met thans de nadruk op koffie (uit eigen branderij) en thee.

De ExterEen bijna even oude zaak was 'De Exter' op de Kaasmarkt: stoom- tabakskerverij en kruideniersbedrijf, met de nadruk op tabak en koffie. Deze zaak werd opgericht in 1797, het tweede jaar van de Bataafsche Vrijheid. Omstreeks 1910 was eigenaar ene J. H. Schuit, kapitein van de schutterij. De zaak is inmiddels verdwenen.
Een iets kleinere zaak was die van Maarten Heidenrijk en Zoon op het Kleine Noord, hoek St. Janssteeg (vroeger bij de Noorderpoort) 'In de theehandelaars' geheten. Ook bij Heidenrijk lag het accent op koffie en thee. De zaak heeft tot na 1900 bestaan. Er rest niets meer van.

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.