Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » WFON » 1982 » Pagina 151-153

"Schermer en Zoon b.v." twee eeuwen in
"'t natte" aan het Kleine Noord te Hoorn (6/6)

Uit deze eeuw is waarschijnlijk het meest opvallende feit de verbouwing van het winkelpand aan het Kleine Noord. In 1906 heeft de winkel de huidige vorm gekregen en sindsdien is de tijd er stil blijven staan. In de eerste helft van deze eeuw hadden de Schermers geen behoefte om het winkelinterieur drastisch te veranderen en de laatste tientallen jaren heeft de hang naar nostalgie er voor gezorgd dat het oude bewaard is gebleven. Met name de schitterende geslepen en geëtste ruiten in maar liefst zeven glazen deuren in deze winkel vallen direct op. In elke ruit staan de initialen van de vroegere firmanten vermeld. In het glas-in-lood zijn voetjes en drinkglazen verwerkt. Voor de huidige directie is op dit moment geen ruimte meer te vinden, maar ongetwijfeld zal daar een oplossing voor worden gezocht en zullen er t.z.t. nog enkele gegraveerde ruiten bijkomen.

"Schermer's lekker en niet duur".
"Schermer's lekker en niet duur". Een beeld van reclame-activiteiten uit de eerste helft van deze eeuw. Een schitterend beeld trouwens.

Schermer en Zoon heeft vooral in deze laatste eeuw veel aan de weg getimmerd. Niet alleen met fraai reclamemateriaal (waar opmerkelijkerwijs overigens veel negers met advocaat op voorkomen) maar ook met stands op allerlei beurzen. En nog steeds ziet men het bedrijf in het hele land op vakbeurzen met een behoorlijke inzending staan.
Op 1 oktober 1977 werd de naam gewijzigd in Schermer Wijnkopers b.v.

Schermer Wijnkopers: tweehonderd jaar jong. En tot voor kort de enige distilleerderij in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Sinds enkele jaren is een collega in Volendam gevestigd. Tot 1 oktober 1977 werd de directie gevormd door Johannes Antonius Gerardus geboren op 26 maart 1914, directielid sinds 1940; Gerardus Bernardus Johannes, geboren op 23 juli 1915 en sinds 1947 in de directie en Franciscus Petrus Maria, geboren op 21 september 1923 en in 1959 in de directie opgenomen. Drie broers, die nog steeds elk een deel van de werkzaamheden voor hun rekening nemen. In de Hoornse volksmond aangeduid met de "natte" Schermers. Dit om geen verwarring te krijgen met de "droge" Schermer, die een gruttersbedrijf in Hoorn had en in de verte familie is en de "warme" Schermer, een broer van de drie "natte" Schermers, die een verwarmingsinstallatiebedrijf in Hoorn runt. Vanaf de naamsverandering in 1977 voert officiëel de jongste broer F.P.M. de directie.
De laatste dertig tot veertig jaar is er onder het directieschap van de drie broers wel het een en ander veranderd. Opmerkelijkste verandering is wel dat vroeger het gedistilleerd zo'n 70% van de totale omzet uitmaakte en tegenwoordig nog maar een kleine 30%. De import van wijnen uit letterlijk de gehele wereld is erg gestegen. Met name door de activiteiten van adjunct-directeur Paul Blom komt Schermer Wijnkopers b.v. bijvoorbeeld met een uitgelezen pakket Joegoslavische dranken op de Nederlandse markt, wordt er een assortiment Japanse wijnen aangeboden, wordt het aandeel van de Franse wijnen (o.a. biologische wijnen) nog steeds versterkt en wordt getracht om ook de import van Italiaanse wijnen te vergroten.

De drie huidige Schermers in de winkel.
De drie huidige Schermers in de winkel.
Van links naar rechts: G.B.F., J.A.G. en F.P.M. Schermer.

De laatste jaren zijn - en dat is geen onbekend verschijnsel in de gehele Nederlandse drankenwereld - bepaald niet gemakkelijk geweest. Toch heeft geen van de drie broers ooit serieus overwogen om de zaak te stoppen. Het spijt hen alle drie dat er aan de lijn Schermer thans een einde dreigt te komen. Maar een Schermer uit een andere tak van de grote familie is onmogelijk, omdat je eigenlijk van jongs af aan in het vak moet hebben gezeten.
Tweehonder jaar lang is de naam Schermer verbonden met jenever en andere distillaten. Het merkwaardigste van alles is het feit, dat de distilleerderij officiëel "Noord-Holland" heet en eigenlijk alleen de produkten van deze distilleerderij worden verkocht door B. Schermer Wijnkopers b.v.

Hans Rijswijk

Hoorn, april 1982

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.