Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Verkiezing mooiste bedrijfsgebouw van Westfriesland

Bibliotheek » Westflinge » 2008 » 24 september

Vervoer toen: van hondenkar tot ‘gele gevaar’

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor een fotoboekje over vervoer in de regio in vroeger tijden.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 24 september 2008.)

Door Ed Dekker

GROOTEBROEK – De hondenkar in De Weere, een bakkerswagen in Andijk, een visboer met zijn kar in Hoogkarspel en ‘het gele gevaar’ in Venhuizen. Allerlei vormen van vervoer in vroeger jaren in West-Friesland is in beeld gebracht in het boekje ‘Zô ginge ze toendertoid van hot naar her’.

Het boekje telt 95 pagina's en is samengesteld door Meindert Reus uit Grootebroek. De uitgave verschijnt op 18 oktober. Reus heeft geput uit zijn omvangrijke verzameling van oude foto's. Zijn collectie is vooral gericht op vroegere dorpsbeelden in De Streek. In de loop van de jaren is zijn verzameling uitgebreid met prenten uit omliggende dorpen. Een aantal van deze foto's is opgenomen in het boekje.
Met zijn uitgeverij ‘Toen en Thans’ heeft Meindert Reus al meer boekjes met foto's van vroeger uitgegeven. De beelden zijn het belangrijkste voor de Grootebroeker. De beschrijvingen in ‘Zô ginge ze toendertoid van hot naar her’ blijven meestal beperkt tot enkele zinnen algemene informatie.
Veel foto's dateren uit de periode 1925-1935. In Bovenkarspel staat Piet Mantel ter hoogte van café Het Roode Hert bij een hondenkar. Z'n vervoermiddel is ook te zien op de Kerkweg in Venhuizen. Van Marijt de Vries uit Onderdijk, ‘het melkmeisje’ is bekend dat zij dagelijks met de hondenkar langs de huizen trok om melk te verkopen. Visboer Roozendaal trekt in Hoogkarspel veel klandizie.
Een wagen van houthandel Bakker uit Broekerhaven, de paardentram in Lutjebroek met A. Reuvers als conducteur, de gebroeders Ruiter uit Enkhuizen met hun expeditiebedrijf, burgemeester Prins van Grootebroek bij ‘het gele gevaar’, allerlei middelen van vervoer trekken voorbij in het boekje.

Actiecomité

‘Het gele gevaar’ was de autobus op de lijn Hoorn-Hem-Venhuizen-Enkhuizen. Deze bus reed op massieve banden en volgde in de jaren twintig van de vorige eeuw de paardentram op. „Als ‘het gele gevaar’ voorbij kwam, rinkelden de kopjes op tafel”, weet Meindert. „Er ontstond in De Streek zelfs een actiecomité tegen de bus.”
Lou Schuitemaker zit achter het stuur van zijn auto. Hij had in Venhuizen een ‘elektrische bakkerij’. Theo Beerepoot rijdt in Westwoud mee op de melkwagen van de kaasfabriek Hoogkarspel. De familie Huisman uit Wervershoof verkast koeien per praam en in Venhuizen poseren de chauffeurs van Mastenbroek (brandstoffenhandel en bloembollenvervoer) voor het wagenpark.
‘Onze naam waarborgt kwaliteit’ staat er op de broodkar van bakker Breed uit Grootebroek. De bakker krijgt op de foto hulp van zoon Vincent.
Er staan in het boekje ook foto's van latere datum. Zoals van krantenbezorger Willem Oud uit Grootebroek. Melkventer Gerrit Kok fietst in 1960 met een emmer aan zijn stuur. Hij werkte bij Gerrit de Lange in Lutjebroek. Op een andere foto staat ook zijn zoon Klaas Kok.
Meindert Reus schenkt zaterdag 18 oktober het eerste exemplaar van ‘Zô ginge ze toendertoid van hot naar her’ aan Klaas Kok.
Reus: „Ik vind het leuk om het eerste boekje te geven aan iemand op een van de foto's. Klaas is geboren op ‘t Slurfie, het verlengde van het Molenpad in Grootebroek. Later had hij in Enkhuizen een autorijschool.
Op 't Slurfie is ook het officiële moment, om twee uur.”
‘Zô ginge ze toendertoid van hot naar her’ is na zaterdag 18 oktober verkrijgbaar in de boekhandel. De prijs is 19,95 euro.

 


Hé, is dat Westfries?

666. Toen buurvrouw hoorde, dat ze 'n prijsje had gewonnen in de staatsloterij, was ze helemaal onthikt (opgetogen, zichtbaar blij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.