Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2008 » 11 juni

Dochter volgt spoor vader 45 jaar na dood

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor een boek over de Alkmaarse auto-ondernemer Piet Klaver, afkomstig uit Spanbroek.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 11 juni 2008.)

Door Hans Brandsma en Ed Dekker

SPANBROEK – Ruim 45 jaar na het overlijden van haar vader werd Jos van der Wedden-Klaver verrast door het leven van haar vader. Verzetsman Piet Klaver, oprichter van het gelijknamige autobedrijf in Alkmaar en geboren en getogen in Spanbroek, zat tussen 1941 en 1943 in Duitse gevangenissen.

Tijdens de oorlogsjaren hield Piet Klaver zijn persoonlijke administratie nauwkeurig bij. Aan de hand van twee vuistdikke ordners en enkele bezoekjes aan Duitsland schreef zijn dochter Jos een fraaie reconstructie onder de titel ‘Gevangen beeld’.
De ondertitel van haar boek luidt ‘Levensverhaal van Piet Klaver ondernemende gevangene in Hitler's tuchthuis’. Klaver had zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aangesloten bij een verzetsgroep, die de orde wilde handhaven als de bezetter het land uit was gejaagd.

Medestanders

Hij probeerde onder meer samen met enkele medestanders een Duits vliegtuig te stelen, maar werd gearresteerd. Piet Klaver belandde in Duitsland in de gevangenis en doorstond daar de nodige ontberingen.
Van der Wedden is het tweede kind in de reeks van negen nakomelingen van Piet Klaver. Zij woont in het Brabantse Zaltbommel en is van beroep beeldend kunstenaar. Het idee om een boek te schrijven ontstond gaandeweg haar naspeuringen in de ordners van haar vader.
Van der Wedden: „In april 2004 overleed mijn moeder en werd het huis opgeruimd. Iedereen bij ons thuis was op de hoogte van het bestaan van het archief, maar niemand had het ooit aangeraakt. Mijn broer Ad was wel geïnteresseerd in de geschiedenis en had het van mijn moeder in beheer gekregen. Ik wilde het wel eens inkijken en kreeg het mee.”
Na het overlijden van haar vader in 1960 – Jos was toen negen jaar – kreeg ze van haar vader een beeld van een man met een foutloos karakter. „Hij werd op een voetstuk gezet, maar ik herinnerde hem ook van de schoppen die ik van hem onder mijn kont had gehad. Door het spitwerk heb ik nu mijn eigen beeld.”
„Mijn vader was een heel genereuze man die de waarde van mensen heel goed kon inschatten. Hij een soort filosofische inslag. Ook in Duitsland wist hij een goed onderscheid te maken. In de gevangenis in Siegburg liepen bewakers met een knuppel rond. Hij snapte wel dat het twintigjarige jongens waren die een baan zochten en dat ze van de Hitler bewapend moesten zijn. De bewakers waren geen Nazi's.”
Jos van der Wedden raakte steeds verder geïntrigeerd door het verleden en trok naar Siegburg, de plaats waar haar vader onder meer gevangen had gezeten. „De gevangenis waar mijn vader in had gezeten bestond nog steeds en bleek zelfs nog dienst te doen als gevangenis. 65 jaar nadat mijn vader er in had gezeten.”
De eerste keer krijgt ze geen toegang tot de zwaarbewaakte gevangenis. Bij het volgende bezoek aan Siegburg krijgt ze meer medewerking. „Ik heb zelfs de cel gezien waarin mijn vader verbleef. Dat greep me toch bij de keel.”

Omzichtig

Het boek moest er komen, zo oordeelde Van der Wedden tijdens haar ontdekkingstocht. „Ik ben er wel heel omzichtig mee omgegaan en kon er ruimschoots de tijd voor te nemen. Binnen de familie stond iedereen er wel achter. Bij een broer was er in eerste instantie wel wat reserve, maar die is inmiddels wel weggenomen.”
Het eerste exemplaar van ‘Gevangen beeld’ heeft Jos van Wedden uitgereikt aan het nieuwe management van het bedrijf, Klaver Autogroep. Dat is gebeurd bij de viering van het 70-jarig bestaan van de onderneming. Het management is in handen van de derde generatie Klaver. Elke Klaver en haar broer Bjorn vormen samen met Peter Stradmeijer, Huub Meijer en Ruud Stam de vijfhoofdige directie van Klaver Autogroep.
De broers Antoon en Piet Klaver, de tweede generatie, hebben het bedrijf voortgezet na de dood van vader Piet in 1960. Ekle en Bjorn zijn kinderen van Piet. Het boek ‘Gevangen beeld’ biedt veel informatie over de van oorsprong Spanbroeker familie Klaver. Opgenomen is een verkorte stamboom. Auteur Jos van der Wedden belicht ook de jonge jaren van Piet Klaver in West-Friesland.

AKZO

Petrus Cornelis Klaver, de hoofdpersoon van het 168 pagina's tellende boek, had zijn ondernemingsgeest niet van een vreemde. Zijn vader Arie (Adrianus) Klaver was in 1928 de oprichter van het befaamde bedrijf AKZO (de afkorting van Arie Klaver en Zonen). Onder leiding van Arie groeide het winkeltje dat zijn moeder Aafje Brugman ooit was begonnen in Opmeer uit tot een krachtige groothandel in kruidenierswaren.
Piet Klaver was het vierde kind uit het gezin van Arie Klaver en Maria Wever. De autowereld was zijn grote passie. Vaak was hij te vinden bij het autobedrijf van buurman Mooij. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het vak. De West-Fries werd in 1933 aangenomen bij een garagebedrijf in Alkmaar.
Zijn droom was een eigen bedrijf. Officieel op 1 januari 1938 was het zover: Automobielbedrijf P.C. Klaver. Piet Klaver was op zijn 25ste jaar zelfstandig ondernemer.
De Tweede Wereldoorlog zou van zeer grote invloed worden op het leven van Piet Klaver. Direct na de capitulatie in mei 1940 werden benzine en diesel alleen op speciale vergunning verstrekt. Als reactie daarop kwamen er houtgasgeneratoren op de markt. Als eerste in Noord-Holland besloot Piet Klaver de installatie van deze generatoren uit te voeren in zijn bedrijf.
Het werd steeds moeilijker om het bedrijf voort te zetten. Zijn activiteiten in het verzet leidden op 14 juli 1941 tot arrestatie in Den Haag door de SD. Na een verblijf in gevangenissen en tuchthuizen in Duitsland keerde hij op 22 mei 1945 terug in Opmeer. Onderweg vanuit Brabant, op een bemachtigde transportfiets, reed hij eerst langs zijn bedrijf in Alkmaar.
Tot zijn grote schrik en teleurstelling lag het bedrijf er uitgestorven en berooid bij. Machinepark en gereedschappen waren verdwenen. Er was geen mens te bespeuren, schrijft Jos van der Wedden. Boven op kantoor vond hij zijn aktetas terug. Leeg. Eind 1944 had de bezetter alle auto's geconfisqueerd en de werkplaats leeggehaald.
Direct na thuiskomst blies Piet het leeggeroofde bedrijf nieuw leven in. Hij leende 8.000 gulden van zijn vader en kocht voor zijn klanten legerauto's die de Amerikanen hadden achtergelaten in Den Haag.
Na zijn huwelijk in 1946 met Rie Meijssen uit Amsterdam richtte hij zich met veel energie op zijn autobedrijf. Over zijn ingrijpende ervaringen in de oorlog sprak hij weinig. ‘Omkijken heeft geen zin’, stelde hij altijd, ‘de huidige tijd is te boeiend om nog met het verleden bezig te zijn’.
Longkanker maakte vroegtijdig een einde aan zijn leven. Hij stierf in 1960 op 47-jarige leeftijd. Piet Klaver liet een gezond bedrijf na, waar toen meer dan 45 mensen werkten.
Het bedrijf is nog steeds in Alkmaar aan de Helderseweg gevestigd. Klaver Autogroep voert drie merken in de showroom: Mazda, Citroën en Honda.
‘Gevangen Beeld’ is een uitgave van Uitgeverij Aprilis te Zaltbommel. De prijs van het boek is 19,95 euro.

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.