Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 28 november

Huishoudschool op retraite in Bergen

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor de huishoudschool Lidwina te Spanbroek.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 28 november 2007.)

Door Ed Dekker

SPANBROEK – Het nieuwe jaarboek van de Stichting Historisch Spanbroek-Opmeer toont een groepsfoto van leerlingen van de huishoudschool van Spanbroek en Hoogkarspel. De meiden gingen in 1956 gezamenlijk op retraite in Bergen. Het is een prachtige foto, maar lang niet alle namen zijn bekend. Vandaar een oproep aan lezers.

Er staan 74 meiden op de foto en twee zusters. De foto hoort bij een uitgebreid artikel over huishoudschool Lidwina. Deze school in Spanbroek heeft bestaan van 1953 tot in 1992. Sinds 1997 biedt het pand aan de Spanbroekerweg onderdak aan het Scheringa Museum voor Realisme.
Het eerste onderwijs op de ‘landbouwhuishoudschool’ in Spanbroek werd verzorgd door de Zusters Ursulinen van Bergen. De Ursulinen hadden al eerder in West-Friesland de zorg voor onderwijs op zich genomen op landbouwhuishoudscholen in Hoogkarspel en Zwaag.
De nieuwe school werd vernoemd naar Liduina van Schiedam. Zij leefde van 1380 tot 1433. Als jonge meid was zij na een val bij het schaatsenrijden ongeneeslijk ziek geworden. Met een bovenmenselijk geduld heeft zij 38 jaar lang haar lijden gedragen. Om deze reden is zij, bekend onder de naam Lidwina, heilig verklaard.

Riet Klaver

Bij de opening in 1953 las de 12-jarige Riet Klaver een dankwoord voor aan de oprichters. Met twaalf leerlingen begon de school in twee lokalen van een kleuterschool. Na drie jaar waren het er 102, vermeldt het artikel. De auteurs zijn Jeanet Appel-van den Berg, Gerard Appel en Piet Koenis.
Zuster Amadea nam in 1955 de taak van directrice over van haar zus, zuster Josephi. Beiden waren geboren in Spanbroek, als dochters van het echtpaar Veldman.
De groei van het aantal leerlingen maakte nieuwbouw noodzakelijk. De 92-jarige Arie Stam metselde in 1958 de eerste steen. Een jaar later kon onderwijsinspectrice A. van der Bout het nieuwe pand aan de Spanbroekerweg openen. Het leerlingental bleef stijgen. Begin jaren zeventig volgde een uitbreiding. Zuster Magdaleni Dijker sloeg in 1972 de eerste paal voor een nieuw gedeelte. Zij was voorzitter van de overkoepelende Bernardus Smeemanstichting. Er was voldoende plaats voor de ruim tweehonderd leerlingen.
De uitbreiding was tevens bedoeld door de 180 avondcursisten die gebruik maakten van de faciliteiten van de Lidwinaschool. Het onderwijs, waaronder ook een opleiding voor winkel en kantoor, werd toen verzorgd door zeventien leerkrachten.

Opheffing

Een onverwachte ontwikkeling deed zich in de jaren 1980-1990 voor. Het aantal leerlingen daalde en bleef dalen. Duidelijk werd dat de Lidwinaschool niet zelfstandig kon blijven. De school werd in 1992 opgeheven. Slechts twintig meisjes volgden er in het laatste jaar les, niet veel meer dan kort na de opening in 1953. De overgebleven leerlingen konden hun opleiding afmaken op scholengemeenschap Sint Margriet in Hoorn.
Dik twee jaar heeft het gebouw te koop gestaan. Het bestond uit negen lokalen, diverse bijruimten en een gymzaal op een terrein van 4400 vierkante meter.
Het Frisia Museum opende er zijn deuren in februari 1997. Aan de buitenkant is het gebouw nauwelijks veranderd. Inwendig zijn alle herinneringen aan rekenen, koken en strijken vervlogen, aldus Stichting Historisch Spanbroek-Opmeer. Het pand biedt onderdak aan elf expositiezalen, een bibliotheek, café, winkel en presentatieruimte. Het Scheringa Museum voor Realisme verhuist medio 2009 naar een nieuw gebouw in Opmeer, op de plek van de vroegere Edmar Vergouwen Mavo.
Van 46 leerlingen op de groepsfoto uit 1956 is de naam niet bekend bij de Stichting Historisch Spanbroek-Opmeer. De hulp van lezers wordt ingeroepen om de ontbrekende namen te achterhalen.
Wie meisjes herkent, kan zich wenden tot de redactie: telefoon 0229-284960, e-mail redactie.wef@nhd.nl. Een briefje kan ook: Noordhollands Dagblad, Nieuwe Steen 25, 1625 HV Hoorn.

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.