Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 10 oktober

Poeders vouwen en pillen draaien

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor een eeuw huisartsen in Midwoud.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 10 oktober 2007.)

Door Ed Dekker

MIDWOUD – Zijn eerste jaren als huisarts in Midwoud was hij aangewezen op Bella, het paard. Visite rijden met de koets en de knecht op de bok.

Rond 1910 stapte dokter A. van den Berg over op de auto. Een wonder van snelheid en élégance.
Dokter Van den Berg begon in 1900 als arts in West-Friesland. Zijn werkgebied strekte zich uit over Midwoud, Oostwoud en Hauwert. Zijn werk als dokter, zo'n eeuw geleden, wordt belicht in het nieuwe jaarboek van de historische vereniging Midwoud/Oostwoud. Een uitgebreid artikel geeft een mooie indruk van de huisartsen, die de afgelopen honderd jaar actief zijn geweest vanuit Midwoud.
Een van de bronnen voor het artikel is Miep De Ruyter de Wildt-Van den Berg. Met een leeftijd van boven de 100 jaar vertelde zij de historische vereniging vorig jaar uitgebreid over haar vader. Hij vestigde zich in 1900 als huisarts te Midwoud.

Ogen, brillen, gebit

Een arts moest die tijd van alle markten thuis zijn. Ogen, brillen, gebit, voor bijna alles werd de dokter geacht een oplossing te bieden. Bij de zorg hoorde ook pillen draaien en poeders vouwen. Deze klusjes werden verricht in de eigen apotheek, met de vrouw van de dokter als assistente.
Dochter Miep (toentertijd vaak ‘Marie van de dokter’ genoemd) vertelde niet alleen over de koets van vader en het geliefde paard Bella. Ook herinnerde zij zich de komst van de telefoon met draaimechanisme.
Dokter Van den Berg promoveerde in 1906 op het onderwerp ‘De invloed van het wielrijden op het hart’.
In 1906, twee jaar na de geboorte van Miep, verhuisde het gezin naar Hoorn. Zijn opvolger was dokter Geerlink. De nieuwe huisarts ging de patiënten langs met de motor. Hij was de oprichter van zwemvereniging De Otter. Hij ging met kinderen naar Aartswoud voor zwemles in de toenmalige Zuiderzee. Rond 1930 betrok dokter N. Mulder het statige doktershuis aan de Midwouder Dorpsstraat. Hij werd alom geprezen en had veel gevoel voor humor. Als hij in een boerderij een schommel zag, had hij even nergens anders tijd voor. Even proberen om de zolder te raken.
J. Lensvelt nam in 1963 de praktijk over. Diverse veranderingen dienden zich aan. Patiënten konden medicijnen ophalen in een kastje buiten naast de voordeur. Zo'n kastje kwam er ook bij P. Rood in Nibbixwoud, M. Meurs in Oostwoud en café Hamming in Hauwert. De eerste apothekersassistente van dokter Lensvelt was Nel Peetoom (nu Nel Klaver, wonend in Sijbekarspel). Haar eerste loon kreeg zij in een bruin papieren medicijnzakje. Diet Ooijevaar-Rijs volgde haar op.
In 1974 betrok dokter Lensveld in Midwoud een nieuwe woning met praktijkruimte. Het oude doktershuis kreeg een particuliere eigenaar. De Nederlands hervormde kerk had het pand rond 1875 laten zetten als naai- en breischool.
Huisarts van 1978 tot juli 2005 was W. Jehee. De zuiderling voelde zich thuis op het West-Friese platteland. 's Ochtends een ochtendspreekuur en een afspraakspreekuur, 's middags visites rijden en medicijnen bezorgen. Met daarbij, dat was toen, een zuigelingen- en kleuterbureau. Later bleef alleen de verloskunde over, waarbij werd samengewerkt met collega's.
Het verdwijnen van de huisartsenapotheek en de intrede van de Centrale Huisartsenpost te Hoorn waren ingrijpende veranderingen. Dokter Jehee droeg in 2005 de praktijk over aan S. van Assema-de Jong.
Zij heeft haar praktijk in Het Koggenlandhuis, het nieuwe woonzorgcentrum in Midwoud.

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.