Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 20 juni

Opa en oma Jong-Jong leiden tot boek

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor de West-Friese familie Jong.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 20 juni 2007.)

Door Ed Dekker

BLOKKER – Wat doe je als je bij het inplakken van oude familiefoto's wilt weten of je opa en oma familie van elkaar waren? Dan ga je dat uitzoeken bij het Westfries Archief in Hoorn. Dat deed Kees Jong twintig jaar geleden en toen was hij ‘verkocht’.

Het bezoek aan het Westfries Archief om antwoord te krijgen op één vraag, heeft geresulteerd in een dik boek over de familie Jong.
Samensteller Kees Jong, 70 jaar geleden geboren in Blokker en wonend in Castricum, beschrijft in 440 pagina's de rooms-katholieke West-Friese familie Jong. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Pirola te Schoorl en is onlangs verschenen.
Bestaat er verwantschap tussen grootvader Kees Jong en zijn vrouw Marijtje Jong-Jong? Kees Jong, jarenlang leraar Engels in Schagen, wist in 1985 niet wat hij zich met deze vraag op de hals haalde. „Na twee bezoeken aan het Streekarchief had ik het antwoord ontdekt. Ze zijn familie van elkaar. Echter, toen begon het pas”, vertelt de samensteller terugkijkend.

Nieuwsgierigheid

Onbevangen liet hij zich leiden door nieuwsgierigheid. „In het archief kwam ik in aanraking met het bevolkingsregister van Zwaag. Daarin werden enorm veel gezinnen Jong genoemd. Ik voelde mij uitgedaagd om na te gaan in hoeverre deze gezinnen onderling met elkaar waren verweven.” Op deze wijze raakte Kees Jong in de ban van genealogie. Met hulp van anderen kon een uitgebreide stamboom worden opgesteld.
Het boek ‘Jong van jong tot oud’ beslaat een periode van ruim 350 jaar. Deze familie Jong heeft haar wortels in en rond de tuindersdorpen Zwaag en Blokker, vooral in de Bangert die de grens vormt tussen beide dorpen. Vele telgen Jong hebben hun brood verdiend in de fruitteelt en land- en tuinbouw.

Veenhuizen

De genealogie voert terug naar 1644. In dat jaar trouwde in Hoorn Albert Pietersz met Trijn Pieters. Hij kwam uit Veenhuizen, zij uit Zwaag. Van de vader van Albert is alleen de voornaam bekend. Deze Pieter wordt beschouwd als de stamvader van de beschreven familie Jong.
Albert en Trijn, die toen nog geen achternaam voerden, bezaten een boerderijtje in Zwaag, met een stukje land. Nakomelingen van dit echtpaar tooiden zich met de naam Jong. Diverse generaties Jong zijn eigenaar geweest van het boerderijtje in Zwaag. Dat wordt in het oude bevolkingsregister vermeld als Oosteinde 12. Op dit erf werd rond 1915 een nieuwe boerderij gebouwd.
Op deze plek oefende tot 2004 de familie Schipper als laatste in het dorp Zwaag het boerenbedrijf uit. De gemeente Hoorn heeft in 2004 de boerderij afgebroken vanwege de bebouwing van de wijk Bangert/Oosterpolder. Daardoor is niets meer over van de plek die voor de familie Jong zo belangrijk is geweest.

Twaalf generaties

Twaalf generaties Jong worden belicht. Kees en Marijtje Jong-Jong, de grootouders met wie alles begon, behoren tot de zevende generatie. Fruitkweker Kees Jong is in 1874 geboren in Zwaag. Hij stierf in 1951 te Westerblokker. Zwaag is ook de geboorteplaats van zijn vrouw. Marijtje Jong (1871-1949) is ook in dit dorp overleden. Diep in de archieven komen de lijn van grootvader Kees Jong en grootmoeder Marijtje Jong bij elkaar. Dat gebeurt in de derde generatie. De gemeenschappelijke voorvader van Kees en Marijtje is Jan Jzn Jong, in 1792 overleden in Zwaag.
Kees en Marijtje Jong-Jong kregen elf kinderen, allen geboren te Blokker. Kees was de oudste van de twaalf kinderen van Jan Jong en Marijtje van Westen. Dit echtpaar woonde in de Bangert. Jan, geboren te Zwaag, was fruitkweker. Zijn vrouw Marijtje van Westen was afkomstig uit Wognum. Een foto van hen werd gepubliceerd in de Katholieke Illustratie bij hun 55-jarig huwelijk. Veel katholieken lazen dit landelijke weekblad.

Karig inkomen

Ook Klaas Jong (1884-1960), getrouwd met Betje Dudink (1886-1964), verdiende zijn brood in het fruit. Zij woonden in de Bangert onder Westerblokker op huisnummer 263 (nu 14). Het inkomen van fruittelers in die jaren was over het algemeen karig. De veilingprijzen hielden vaak niet over. Er waren jaren dat Klaas 2 cent (bruto) per kilo kreeg voor groene kruisbessen voor jam en 4 cent voor groene pruimen (tonneboers) voor de verwerking in de fabriek.
Jacob Jong (1869-1941), gehuwd met Elisabeth Schipper (1873-1956), was een van de initiatiefnemers van de bouw van de rooms-katholieke kerk in Zwaagdijk-West, in 1929.
Een mooi beeld van het dagelijks leven eind negentiende en begin twintigste eeuw in Blokker geeft het dagboek van landbouwer en gemeenteontvanger Cornelis Petrus Jong (1874-1934). Delen van het dagboek zijn opgenomen. Hij was zeer actief in het maatschappelijk leven van Blokker, op diverse terreinen. Zo werd hij in 1907 benoemd tot ‘lijsthouder der West-Friesche Processie Zwaag-Kevelaer’.
Voor meer informatie over het boek ‘Jong van jong tot oud’ kan contact worden opgenomen met de samensteller, Kees Jong uit Castricum, tel. 0251-224935. Het boek kost 48 euro. Het kan ook worden besteld via www.pirola.nl.

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.