Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 16 mei

Glorieus onthaal in een dorp

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor een loco-burgemeester uit de Wogmeer en een glorieus onthaal.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 16 mei 2007.)

Door Ed Dekker

WOGMEER – Negen jaar was hij loco-burgemeester van de gemeente Hensbroek, Theo Korfage (1891-1975). Hij verdiende in de Wogmeer zijn brood als veehouder en tuinder. Twee bijzondere momenten voor hem als gemeentebestuurder waren het afscheid van burgemeester Kooiman en de installatie van diens opvolger Straathof.

De intocht van J.P. Straathof als nieuwe burgervader van Hensbroek, voorjaar 1957, groeide uit tot een waar volksfeest. Foto's geven een beeld van een glorierijke ontvangst door de bevolking. De komst van de jonge burgemeester bracht zeer veel mensen op de been.
Loco-burgemeester Korfage had de eer om Jacobus Petrus Straafhof te installeren. Deze plechtige handeling vond onder grote belangstelling plaats in het gemeentehuis van Hensbroek.
De verdiensten van Theodorus Johannes Korfage voor de gemeenschap worden belicht in de jongste Wogmeer Kroniek. Deze jaarlijkse uitgave van de Stichting Freek Masteling Archief telt 58 pagina's en bevat historisch getinte artikelen over diverse facetten van de Wogmeerse gemeenschap. Een van de verhalen in de elfde uitgave van de Wogmeer Kroniek is gewijd aan de familie Korfage.
Sinds 1919 bewoont de familie Korfage de stolp Wogmeer 61. Theo Korfage kocht in dat jaar deze boerderij, een jaar na zijn huwelijk met de in Harenkarspel geboren Neeltje Wijnker. Kleinzoon Herman Korfage woont er nu, met zijn gezin, als derde generatie.
De wieg van Theo Korfage stond in Ursem. Zijn vader, geboren in Veendam, was in Ursem onderwijzer aan de Sint Bavoschool.
Tien van de elf kinderen van Theo en Neeltje Korfage-Wijnker zijn geboren op Wogmeer 61. Dochter Ciel kwam in 1926 een paar huizen verderop ter wereld nadat de stolp eerder dat jaar was verbrand. Bij deze brand ging ook het naastgelegen café Homan in vlammen op. Beide panden waren niet te houden. Met moeite kon het vee van Korfage worden gered. Van het paard schroeiden al de staart en de manen, schreef de krant.
De Wogmeerder was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hij stelde de Knokploeg van Hoorn paarden en wagens beschikbaar voor transporten en overvallen. Bij hem was enige tijd commandant Karel Weinrijk van de KP-Hoorn ondergedoken.
Voorzitter van het Oranje Comité Spierdijk, secretaris-penningmeester van de Vereniging Christelijke Naastenliefde, voorzitter van de R.-K. Rijwielbond, bestuurslid van de R.-K. Bond voor grote gezinnen - voor Theo Korfage was er meer dan koeien en aardappelen.
Voor de KVP zat hij van februari 1957 tot oktober 1969 in de Hensbroeker gemeenteraad. Bij zijn installatie als raadslid werd hij onmiddelijk verkozen tot wethouder.
Als loco-burgemeester benoemde hij burgemeester S.B.F. Kooiman bij zijn afscheid in maart 1957 tot ereburger. Korfage genoot van het enthousiasme waarmee enkele maanden later de nieuwe burgemeester, Straathof, werd onthaald.
Theo en Neeltje Korfage verhuisden in 1970 van de Wogmeer naar bejaardenhuis De Horstenburgh in Obdam.

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.