Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 28 maart

Amerika gek op de wandborden van Scholten

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor Hoornse bedrijvigheid halverwege de vorige eeuw.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 28 maart 2007.)

Door Ed Dekker

HOORN – Metaalwarenfabriek Scholten, opgericht in 1860, was een Hoorns bedrijf met wereldwijde uitstraling. De fabriek maakte prachtige producten die over de hele wereld gretig aftrek vonden. Vooral in Amerika waren de talloze koperen wandborden met voorstellingen uit de Nederlandse geschiedenis zeer gewild. Vervaardigd in Hoorn.

Scholten is een van de bedrijven die worden belicht in het alleraardigste boekje ‘Hoorns Glorie’. Het boekje is afgelopen zondag gepresenteerd bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Museum van de Twintigste Eeuw. Het geeft een mooie indruk van Hoornse bedrijvigheid in de 20e eeuw. In 64 rijk geï1lustreerde pagina's passeert een twintigtal bestaande en niet-bestaande bedrijven.
‘Hoorns Glorie’ is een uitgave van het Museum van de Twintigste Eeuw en is samengesteld door museumdirecteur Hans Stuijfbergen en Hielco van der Zee. Een deel van de foto's is beschikbaar gesteld door de Stichting Foto Bedijs. Ook zijn foto's afkomstig uit het archief van de betreffende bedrijven.

Frankfurter Messe

Liefst zestig keer presenteerde Scholten zich op de Frankfurter Messe. De fabriek stond in het midden van Hoorn, ongeveer op de plek van het voormalige winkelcentrum De Blauwe Steen. In de hoogtijdagen, tussen 1950 en 1960, werkten er 120 mensen fulltime.
Bij het glasbedrijf Pels en Joosten aan het Breed was het altijd een komen en gaan van bodediensten die de bestellingen van schilders uit de omtrek verzorgden. Ook werd er via het spoor glas aangevoerd. Het was geen kleinigheid om tien ton glas veilig op het Breed te krijgen.
Drie generaties De Zwart hebben de kost verdiend in het statige en grote pand Muntstraat 8. Andreas Pieter Johannes begon er in 1927 als kleermaker. Zijn zoon, ook een A.J.P., werd er schoenmaker. André de Zwart, de derde generatie, nam in 1955 als 22-jarige de schoenmakerij over.
Het bedrijf ging in 1993 over in andere handen.

1700 vestigingen

Van eenmanszaak tot imperium. Jacob Blokker begon in 1896 aan het Breed zijn ‘Goedkoope IJzer- en Houtwinkel’. Ruim honderd jaar na het bescheiden begin heeft Blokker wereldwijd 1700 vestigingen, onder meer in Lissabon, Parijs, Brussel, Madrid en Luxemburg.
Boekhandel Stumpel is een begrip in Hoorn. Hermanus Stumpel nam in 1880 een boekhandel over in de Nieuwsteeg.
Johannes de Haan begon in 1922 een fietsenmakerij aan de Rode Steen. Ook verkocht hij zelfgemaakte radiotoestellen.
Bij Bernardo Sigarenfabriek aan de Dubbele Buurt werkten rond 1930 bijna honderd mensen.
Bernardus Michael Lieshout was in 1922 begonnen met zelf sigaren maken. Hij was toen nog als sigarenmaker in dienst bij de firma Kaag.
Van Wijk (als borstelmakerij begonnen in 1911), kaashandel K.H. de Jong, ijzerhandel Eijken, textielzaak Botman (speciaal adres voor manufacturen, bedden, tapijten, dames- en meisjesconfectie), tabaksfabriek Pool, schilder Polman, de ‘West-Friesche Bazar’ van Joh. J. Schuld, allerlei bedrijven worden genoemd.
‘Hoorns Glorie’ is voor 650 eurocenten verkrijgbaar in het Museum van de Twintigste Eeuw.

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.