Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 21 maart

Je hoort het lawaai van kanonnen

Boek over tumultueus leven van Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676) op 23 maart gepresenteerd in Marinemuseum

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor Michiel de Ruyter.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 21 maart 2007.)

Door Ed Dekker

ZWAAG – Je hóórt het lawaai van kanonnen, het gegil van gewonden en je ziet het dek rood kleuren. Jack Staller (65) uit Zwaag heeft niet zomaar een boek gemaakt over een van Nederlands belangrijkste zeehelden, Michiel de Ruyter. Hij heeft in 128 pagina's levendig uitgebeeld wat de beroemde vlootvoogd uit de zeventiende eeuw meemaakte.

‘De Admiraal’ heet het boek over het tumultueuze leven van Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676). De uitgave wordt vrijdag 23 maart in Den Helder gepresenteerd in het Marinemuseum, ter gelegenheid van de opening van het Michiel de Ruyter-jaar.
Het is dit jaar 400 jaar geleden dat De Ruyter in Vlissingen werd geboren. Op diverse plaatsen in het land zijn er uiteenlopende activiteiten ter ere van de 400e geboortedag. Ook het Westfries Museum in Hoorn haakt daar op in.

Olieverf

Jack Staller heeft een jaar gewerkt aan ‘De Admiraal’. Het fraai uitgevoerde boek telt 128 illustraties van Staller, keurig verdeeld over potloodtekeningen en olieverfschilderijen.
De helft van de afbeeldingen is in kleur afgedrukt. Staller schreef ook de verklarende teksten. Hij heeft het boek samen met Graddy Boven gemaakt, de conservator van het Helderse Marinemuseum.
Boven noemt ‘De Admiraal’ een ‘laagdrempelig familieboek dat in vogelvlucht een mooi historisch overzicht geeft’. "De tekeningen maken het boek", zegt hij.
Wie het werk van Staller ziet, weet dat Graddy Boven niets te veel zegt.
Al bladerend en bewonderend glijdt het leven Michiel de Ruyter aan je voorbij. Van hoogbootsmanjongen en walvisvaarder en van koopman tot kaperkapitein, in allerlei functies heeft Jack Staller de zeeheld trefzeker vastgelegd. De nadruk van het werk ligt vanzelfsprekend op de triomfen die De Ruyter vierde als luitenant-admiraal-generaal van de Nederlandse vloot.

Vijftig zeegevechten

De man die in 1665 voor de eerste maal werd benoemd tot luitenant-admiraal van de Admiraliteit van West-Friesland en het Noorderkwartier en vergaderingen daarvan bijwoonde in Hoorn en Enkhuizen, vocht mee in meer dan vijftig zeegevechten.

Opperbevelhebber

Hij was opperbevelhebber in acht belangrijke zeeslagen. Zijn tactisch inzicht maakte hem tot de beste vlootvoogd van zijn tijd. Veel van deze feiten heeft Jack Staller verbeeld. De kijker vaart in ‘De Admiraal’ mee aan boord tijdens diverse expedities en is getuige van allerlei hachelijke momenten.
Ook zijn we getuige van de onverwachte ontmoeting in Afrika van De Ruyter met zijn vroegere scheepsmaat Jan Compagnie, van het bevrijden van Hollandse zeelui die als slaven werden gevangen, van de Vierdaagse Zeeslag in 1666 toen er vier dagen aan één stuk werd gevochten.
De illustraties belichten niet alleen de heldhaftige kant. Ook de opvliegende én zachtmoedige Michiel de Ruyter is uitgebeeld.
Als een verslagen man zit hij naast zijn overleden dochtertje. Een aantal tekeningen van Staller is te zien in het Westfries Museum.
Ook hangt werk van hem in het Zeeuws Maritiem Museum te Vlissingen en in de Bataviawerf te Lelystad. Daar opent op 29 maart de tentoonstelling ‘Michiel de Ruyter en De 7 Provinciën’.
Illustraties zijn ook te vinden op internet (www.landgenoten.nl). Aan deze site werkt ook directeur Ruud Spruit van het Westfries Museum mee.

Diverse boeken

Jack Staller noemt het leven van Michiel de Ruyter ‘onvoorstelbaar fascinerend’. Hij voelt zich sterk aangetrokken tot geschiedenis. Werk van zijn hand siert diverse boeken. Staller is ontwerper, striptekenaar, schilder en schrijver. Hij is opgegroeid in Amsterdam. Zo'n twintig jaar geleden kwam hij naar West-Friesland.
Het boek ‘De Admiraal’ is na de presentatie op 23 maart verkrijgbaar in de boekhandel. Het kost 29 euro.

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.