Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 14 maart

Koortswerende kruidenbitter uit Hoorn

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor Schermer Wijnkopers en Distillateurs te Hoorn.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 14 maart 2007.)

Door Ed Dekker

HOORN – Met een schalks lachje prijst een net uitziende dame een advocaatje aan. Schermer's advocaat. Gedistilleerd van B. Schermer & Zoon, likeurstokers te Hoorn en Amsterdam, sinds 1782. De oude reclameprent is gedurfd. Voor het eerst een vrouwspersoon als reclameobject voor drank.

Het opvallende reclameaffiche staat afgedrukt in de jongste uitgave van PolderVondsten. Het derde nummer van dit cultuurhistorisch magazine bevat een artikel over Schermer, wijnkoper en distillateur te Hoorn. Het verhaal, geschreven door Walter Lensink, gaat in op de historie van dit vermaarde bedrijf en behandelt in bredere zin de geschiedenis van het gedistilleerd.
PolderVondsten verschijnt twee keer per jaar en is een uitgave van Admodum. Deze uitgeverij is in Hoorn gevestigd aan Achter de Vest. Het blad richt zich op archeologie, bouwhistorie, antiek en geschiedenis. Een aantal artikelen is regionaal van aard.

Barend Schermer nam in 1782 de wijnhandel over van Jan Bent, de grootvader van zijn echtgenote. Sindsdien staat B. Schermer & Zoon officieel te boek als distillateur en likeurstoker.
Jan Bent handelde al in 1730 op dezelfde plek in Hoorn, aan het Kleine Noord, in ‘gedistilleerde wateren’. Hij verkocht ook snuiftabak.
Acht generaties Schermer hebben gedistilleerd. In 1982 nam Paul Robert Blom het bedrijf over, samen met zijn vrouw Joke Blom-Wennink. Zij houden vast aan oorspronkelijke recepturen en de gevestigde naam Schermer.
Schermer is een van de oudste en laatste onafhankelijke distilleerderijen van Nederland. De huidige distilleerketels zijn al vanaf begin 1800 in gebruik. Minstens zo oud zijn de kruiken en potten waarin nu nog de kruidenzakken trekken voor de bitters.
Koningin Beatrix heeft Schermer in 2002 onderscheiden met het predikaat ‘Hofleverancier’. Deze eretitel werd toegekend bij de festiviteiten rond het 220-jarig bestaan van het bedrijf.
De nostalgische behuizing aan het Kleine Noord is in 1997 verruild voor een monumentaal pand aan de Geldelozeweg. Het Waterleidingbedrijf was vroeger in dit pand gevestigd.

Paul en Joke Blom koesteren affiches, reclameborden en etiketten die hun voorgangers hebben gebruikt. De boekhouding over de afgelopen 200 jaar is nog vrijwel compleet aanwezig.
De vormgeving van toen geldt nog steeds als maatstaf voor Paul en Joke Blom. Dat is duidelijk te zien aan de klassieke flesvormen en opdrukken.
De vermeende geneeskrachtige werkingen die indertijd breed op de fles werden uitgemeten, mogen echter niet meer worden vermeld. ‘Koortswerend-maagversterkend’ stond er vroeger op het etiket van een van de kruidenbitters.
Schermer Wijnkopers & Distillateurs beschikt over de meest noordelijke wijngaard van Europa. Op deze wijngaard, ‘De Watertoren van Hoorn’, staan 82 druivenstokken van grote diversiteit.
Het blad Man of all Seasons heeft de Schermer Moutwijngenever onlangs uitverkoren als de smakelijkste korenwijn op de Nederlandse markt.

 


Hé, is dat Westfries?

462. 't Kind zat te gnokken (begerig te kijken) naar al dat lekkers.
Als moeder vlees snijdt, staat de hond erbij te gnokken.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.