Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Westflinge » 2007 » 31 januari

De kapsters en andere dorpelingen van toen

Westflinge
De rubriek Westflinge richt de schijnwerper op het verleden van West-Friesland met een actuele aanleiding. Vandaag aandacht voor het jaarboek 2006 van historische vereniging Blokker.
(Eerder verschenen in het Noordhollands Dagblad, woensdag 31 januari 2007.)

Door Ed Dekker

BLOKKER – De dames van Kapsalon Schaper op de stoep, de gemeentebode die zijn 25-jarig ambtsjubileum viert, de schilder die grootheden vervoert in een Amerikaanse slee, Jaap Wagenaar kort voordat hij wordt opgepakt door de Duitsers. Veel inwoners van het vroegere Oosterblokker trekken voorbij in het jaarboek van historische vereniging Blokker.

Oud Blokker besteedt in haar nieuwe jaarboek uitgebreid aandacht aan de huizen van vroeger en nu in Oosterblokker – en aan hun bewoners. De bebouwings- en bewoningsgeschiedenis van de panden aan de oneven zijde wordt uitvoerig beschreven. Liefst tachtig pagina's zijn gewijd aan dit onderwerp. Het jaarboek telt in totaal 166 pagina's.
Het jaarboek is afgelopen weekeinde gepresenteerd op de jaarlijkse Blokkerdag. Dit evenement van de historische vereniging is uitgegroeid tot een feestelijke en gevarieerde ontmoetingsdag voor geheel Blokker.
Andere onderwerpen in het jaarboek – het vijfde op rij – zijn onder meer de Floralia, de familie Koeman en bakkers. De vereniging telt inmiddels meer dan 660 leden.

Veel verdwenen

Het artikel over de bebouwing en de bewoning van de Oosterblokker is samengesteld door Jos Botman. Het is ruim geïllustreerd. Veel oude bebouwing aan de Oosterblokker is verdwenen. Allerlei oude en minder oude huisjes en huizen zijn vervangen door woningen van doorgaans flinke afmeting. In het dorp wonen ruim 1500 mensen.
Freek Goos woonde met zijn gezin gedurende de jaren 1930-1946 op nummer 9. De huidige bewoner van dit huis is Nico Wagenaar met zijn gezin.
Freek Goos was jaren gemeentebode. Bij zijn 25-jarig jubileum als bode werd hij gefeliciteerd door burgemeester Lemmens. Behalve bode was Goos postbesteller. Eerder verdiende hij de kost als schilder.
Na Goos heeft de familie Slootstra gewoond op nummer 9. Ab Slootstra heeft het schildersbedrijf van Freek Goos voortgezet. Slootstra, geboren in Andijk, was tien jaar toen hij als wees werd opgenomen in het weeshuis te Grootebroek.
In Oosterblokker was Slootstra ook bekend als chauffeur van een prachtige open Amerikaanse wagen. Met dit voertuig heeft hij vele grootheden vervoerd, onder wie Louis Armstrong, Cliff Richard en Nana Mouskouri. Zij allen hebben opgetreden in Blokker. Ook plaatselijke geestelijken werden bij officiële gebeurtenissen door het dorp gereden met de Amerikaanse slee.

Netjes en verzorgd

Schaper's Kapsalon was gevestigd op nummer 15, in een oude stolp. Deze boerderij is gesloopt in 1970. Afra Schaper werd ook genoemd in advertenties van de kapsalon. De tekst luidde: ‘Dames!! Wilt U er met de a.s. Concoursdagen netjes en verzorgd uitzien? Ga dan even naar Schapers Kapsalon’. J.X. Schaper had in 1962 de boerderij gekocht van zijn vader.
Jacob Wagenaar en Antje Ruijter betrokken in 1910 de boerderij Oosterblokker 31. Er werden veel kinderen geboren. Jaap werd in 1944 weggevoerd door de Duitsers.
Hij kwam niet meer terug, geheel tegen de verwachting in. „Wij dachten, vader is een sterke kerel, die komt er wel weer uit.” De zonen Jaap, Siemen en Jan zaten in het transport.
De boerderij Oosterblokker 39 is een rijksmonument. Al generaties lang woont er de familie De Boer. In 1836 liet Joris de Boer de stolp bouwen. Joris de Boer was een vooraanstaand man. Hij was burgemeester en kerkmeester.
Jos de Boer en zijn vrouw Trudy Schouten wonen er sinds 2002. De boerderij bezit een prachtige houten deur. Dit is een zogeheten kussendeur, waarin kussens zijn verwerkt. In het bovenlicht is dezelfde levensurn verwerkt als te zien is in de dakspiegel.
Jan de Boer, de oudste zoon van burgemeester Joris de Boer, schreef de boeken ‘Mijn correspondentie met Berlijn’ en ‘Het Westfriese leven rond 1860 op de boerderij’.

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.