Bibliotheek » West-Friesland toen en nu » Deel 14. Van vaarpolder naar rijpolder » pagina 56-59
Plaatselijke schuitenmakers bouwden en repareerden vroeger de schuitjes van de boeren en de tuinders. Hoeveel schuitenmakers er zijn geweest, is nauwelijks na te gaan. Waarschijnlijk heel veel. In 1730 waren er volgens een oud belastingregister alleen al in het kleine Obdam drie schuitenmakerijen gevestigd. Bij de museale schuitenhelling aan de Sluiskade 16 in Broek op Langedijk vindt de bezoeker nog iets terug van het oer-Hollandse schuitenmakersbedrijf.
Via een moderne sluis vaart men vanuit het Oosterdelgebied de ringsloot van de Heerhugowaard op en vervolgens kan men doorvaren naar Alkmaar en verder. Achter de sluis is een brede waterloop aangelegd naar de vroegere groenteveiling van Broek op Langedijk. De Broeker Veiling is tegenwoordig een museaal veilingcomplex waar de bezoekers kennis kunnen nemen van de manier waarop de tuinders vroeger hun producten verkochten.
Bij de sluis melden zich tegenwoordig geen koolbouwers meer om te worden geschut met hun schuitjes, waarin de kolen hoog waren opgestapeld. Het is nog voornamelijk de pleziervaart die gebruik maakt van de sluis. Bij de sluis kan men zich ook nog een goed beeld vormen van wat eens het ‘Rijk der Duizend Eilanden’ werd genoemd. Direct naast de sluis ligt Vaders Museale Schuitenhelling. De museumwerf van Nico Vader toont met een verzameling gereedschappen en werktuigen hoe de Langedijker akkerschuiten tussen 1850 en 1950 werden gebouwd en onderhouden. Het was de periode waarin staalbouw in de plaats kwam van houtbouw en waarin men van handwerk overstapte naar machinewerk. In de haven en op het terrein zijn ook enkele historische vaartuigen te zien, zoals akkerschuitjes en een in 1893 gebouwde Langedijker koftjalk.
De tegenwoordige sluis aan de Sluiskade uit 1941 verving een
ouder exemplaar dat ongeveer tweehonderd meter westelijker
heeft gelegen. Dit oude sluisje werd gebouwd in 1769 aan de
Spieringbuurt in Broek op Langedijk en was voorzien van een
ophaalbruggetje. Ook via deze sluis bereikten tuinders en
boeren de ringsloot van de Heerhugowaard. Zo konden ze
doorvaren naar Alkmaar en verder om hun producten aan de
man te brengen.
Vóór 1769 moest gebruik worden gemaakt van een overhaal
of van een sluis in Noord-Scharwoude. De sluis aan de
Spieringbuurt betekende dus een enorme verbetering voor de
toenmalige boeren en tuinders. De schutsluis aan de
Spieringbuurt is ruim 170 jaar in gebruik geweest en werd
toen vervangen door de tegenwoordige sluis.
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.