Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Thema's » Schellinkhout

Schellinkhout

In 1282 wordt Schellinkhout voor het eerst genoemd in de archieven. De naam 'Schellinkhout' (omstreeks 1513: Scellingchout) betekent mogelijk bos of hout aan de scheiding. Het eerste deel van de samenstelling, schellink, zou afgeleid zijn van het Oudfriese woord skilenghe, dat scheiding betekent. Het tweede deel, hout, betekent gewoon bos. Welke scheiding er dan wordt bedoeld, is onduidelijk. Wellicht gewoon de scheiding van water en land.

De Grote Molen. De Grote Molen (Foto: Gerben Kazimier).

Een andere verklaring voor de naam Schellinkhout is dat de uitgang ink uit oud-Saksische bron stamt en waarschijnlijk van betekent. Aan woorden als Schellinkhout ligt meestal een oude naam ten grondslag. Tegenwoordig spreken we van voornaam. Onze voorouders in hun dorpjes hadden aan één naam genoeg. Schellinkhout is zo redenerend afgeleid van de naam Schelle, ink = van, hout = het woud, dus het woud of het hout van Schelle of Schelte.

Nog een andere verklaring is de volgende. In oost-Nederland (Salland en Twente) komt de uitgang ink veel voor, bijvoorveeld in de plaatsnamen Priesterink of Groenink. Hier wordt verondersteld dat de uitgang ink of ing 'boerderij' betekent. Priesterink betekent: de boerderij van de (voormalige/uitgetreden) priester en Groenink betekent: de boerderij van de Groene. Schellinkhout betekent dan: de boerderij in het woud van Schelle of Schelte.

De Martinuskerk. De Martinuskerk (Foto: Gerben Kazimier).

Schellinkhout is een prachtig dorp, gelegen aan het IJsselmeer en met een wijds uitzicht over de polders. De slingerende Dorpsweg telt 33 bochten. Dat wordt veroorzaakt door het feit, dat de Dorpsweg is aangelegd op de zandbedding (stroom- of kreekrug) van het riviertje de Drachte (ook wel Drecht of Dregt), dat daar heel vroeger stroomde. Dat stroompje mondde ongeveer ter hoogte van de huidige Havenweg in de zee uit. Dat verklaart ook het feit, dat het zuideinde van Schellinkhout nauwelijks bochten kent.

In het van oorsprong agrarische dorp staan nog een aantal prachtige originele en herbouwde karakteristieke stolpboerderijen. De Martinuskerk uit de vijftiende eeuw (gewijd aan de heilige Martinus, bisschop van Tours van 316 tot 400) en het raadhuis uit 1765 zijn zeer de moeite waard. Ook de “Grote Molen”, de enige molen die uitwatert op het IJsselmeer, en de “Steenen Kamer” verdienen een bezoek. Het IJsselmeer bij Schellinkhout is een geliefde plek bij windsurfers.

Zie voor meer informatie over Schellinkhout de website www.schellinkhout.eu

 


Hé, is dat Westfries?

176. Die auto gaat nog wel 'n tijdje mee. Die moet je niet wegskoiten (ver beneden de waarde van de hand doen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.