Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Thema's » Niedorp

Niedorp: Wapen - Vlag

Wapen

Door samenvoeging per 1 januari 1990 van de gemeente Niedorp met een deel van de voormalige gemeente Barsingerhorn werd besloten een geheel nieuw wapen te ontwerpen.
Het ontwerp van dhr. A. Wit heeft als uitgangspunt het wapen van de oude gemeente Niedorp met daarin geplaatst een dwarsbalk van schuinrechts spitsgeruit afkomstig uit het wapen van de oude gemeente Barsingerhorn.

Bij Koninklijk besluit van 30 oktober 1990 werd goedkeuring verleend.
De beschrijving ervan luidt als volgt:
"In tegengoud-hermelijn drie omgekeerde zwaarden van zilver naast elkaar, met gevesten van goud en over alles heen een dwarsbalk, schuin spitsgeruit van zilver en azuur; in een hartschild van goud en een onthoofde leeuw van keel, genageld van azuur, bloedend uit drie spuitende slagaderen. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels".

De drie met de punten benedenwaarts gerichte zwaarden zijn ontleend aan een "vergeten" wapen van de "stede Niedorp", dat was afgebeeld op een laat-middeleeuws lakzegel.
Het hartschild met een onthoofde Hollandse Leeuw herinnert symbolisch aan de slag tegen de West-Friezen op het Winkelmadeterrein bij Winkel in het jaar 993. Hierbij sneuvelde de Hollandse graaf Arnulf.
De dwarsbalk van schuinrechts geplaatst spitsgeruit aan weerszijden van het hartschild is afkomstig uit het wapen van Barsingerhorn en vindt haar oorsprong in het Beierse huis.
Afstammelingen van Willem, bastaard van Albrecht van Beieren en Aleid van Hodenpijl hebben tot 1658 in de contreien van Barsingerhorn een dominerende rol gespeeld, o.a. als "Heren van Schagen".
De uitgebreide tekst van de geschiedenis van het gemeentewapen is bij het bureau voorlichting verkrijgbaar.

 

Wapen van Niedorp

 

Vlag

 

Vlag van Niedorp

De afbeelding van de vlag is afkomstig van de De Vlaggenkaart website.
De afbeelding van het wapen is afkomstig van de Nederlandse Gemeentewapens website.

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.