Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Thema's » Medemblik

Medemblik: Wapen - Vlag

Wapen

Bij Koninklijk Besluit van 26 juni 1816 is aan de gemeente Medemblik een Wapen verleend waarvan de beschrijving op het Diploma als volgt luidt:
‘Van sabel, beladen met een pal van goud, gedekt met een kroon en ter weerskanten vastgehouden door een klimmende leeuw, alles van goud.’

Ter verduidelijking het volgende:
1. het schild: in zwart (sabel = zwart in de wapenkunde) met een pal van goud. Dit is een voorbeeld van een alleroudste zogenaamde ‘meetkundige heraldiek’. Vaak duidt dit op ‘nederzetting aan een rivier’. Ook ‘meerpaal’. Meerdere ‘paalwapens’ in ons land zijn o.a. die van Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht enz. allemaal plaatsen aan een water.

2. de kroon: Medemblik voert de zogenaamde ‘Rudolfinische (Oostenrijkse) Keizerskroon’. Dit hebben slechts tien gemeenten in Nederland, namelijk Amsterdam, Bolsward, Deventer, Hulst, Kampen, Middelburg, Nijmegen, Tiel, Zwolle en Medemblik.
De keizerskroon bestaat uit twee zijdelings geplaatste gouden schelpen, waartussen los staand nog een beugel (bandeau of diadeem) getopt met een kruis waarop een grote lichtblauwe saffier. De ertussen zichtbare muts is rood.
De hoofdrand is bezet met rechthoekige witte edelstenen en op de rand van de hoofdband staan beurtelings lelievormige 'fleurons', bezet met rode edelstenen. Verder alles omrand met witte parels.

3. de leeuwen: klimmende leeuwen van goud worden als schildhouders in het wapen opgenomen.

Gemeentewapen van Medemblik

 

Vlag

Sinds 30 juni 1959 kent Medemblik een officiële gemeentevlag. Op die datum namelijk besloot de gemeenteraad tot vaststelling van een stadsvlag. De omschrijving luidt als volgt:
‘een vlag van 6 schuine banen van gelijke breedte, afwisselend zwart en geel; de diagonaal lopende van de broekingstop naar de punt van het uitwaaiend gedeelte vormend de scheidingslijn van de beide middelste banen; in het bovenkanten strekkend ter hoogte van ruim 1/3 der totale vlaghoogte, geplaatst een blauwe gekantonneerde en geopende heraldische burcht.’
De gemeentevlag is destijds op verzoek van het college van burgemeester en wethouders ontworpen door de heer K. Sierksma uit Muiderberg.

 

Vlag van Medemblik

De afbeelding van de vlag is afkomstig van de De Vlaggenkaart website.
De afbeelding van het wapen is afkomstig van de Nederlandse Gemeentewapens website.

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.