Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Thema's » Heerhugowaard

Heerhugowaard: Wapen - Vlag

Wapen

Betekenis van het wapen van Heerhugowaard
De officiële betekenis is opgesteld op 8 december 1936 en luidt als volgt: "In azuur een gouden korenschoof van 5 aren, tussen 2 toegewende reigers van natuurlijke kleur, gebekt en gepoot van goud, alles op een grasgrond geplaatst."

Het wapen van de gemeente is afgeleid van het vroegere wapen van het waterschap en de baljuw van Veenhuizen en Heerhugowaard. Dit wapen bestond uit dezelfde voorstelling als het wapen van Heerhugowaard, met enkele kleurwijzigingen en een bijschildje met het wapen van Veenhuizen.

Betekenis van het wapen van Veenhuizen
De officiële betekenis is opgesteld op 22 oktober 1817 en luidt als volgt: "Van lazuur beladen met een zwaan van zilver, gebekt van keel, gehalsband van goud, zwemmende op een zee van sijnople."

De oorsprong van het wapen is niet bekend. Het werd als bijschildje gevoerd door de dijkgraaf en baljuw van Veenhuizen en Heerhugowaard.

 

Wapen van Heerhugowaard

 

Vlag

De gemeentevlag van Heerhugowaard van 1938 bestond uit drie banden van gelijke breedte van boven naar beneden uitgevoerd in rood, geel en blauw. In een van de kwartieren was het gemeentewapen opgenomen.

De huidige gemeentevlag dateert uit het jaar 1953. Deze vlag bestaat uit drie gelijke horizontale banen van goudgeel, wit en blauw.

 

Vlag van Heerhugowaard

De afbeelding van de vlag is afkomstig van de De Vlaggenkaart website.
De afbeelding van het wapen is afkomstig van de Nederlandse Gemeentewapens website.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.