Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Thema's » Harenkarspel

Harenkarspel: Wapen - Vlag

Wapen

Het gemeentewapen van Harenkarspel is een combinatie van de oude gemeentewapens van Harenkarspel, Sint Maarten en Warmenhuizen. De symbolen van de voormalige wapens van de drie gemeenten zijn op zo eenvoudig mogelijke wijze verwerkt.
De Kroon heeft bij besluit van 6 juni 1990 dit wapen goedgekeurd. Bij de Kroon staat het wapen als volgt omschreven:
Gevierendeeld; het 1ste en 4e van keel, met in de 1ste twee chevrons van zilver en het 4e beladen met een St. Maartensbeeld van eveneens zilver; het 2e en 3e van lazuur, beladen in het 2e met een haring van goud geplaatst en fasce en in het 3e met een posthoorn van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.
In gewone taal betekent dit dat het wapen in vier delen is gedeeld: rechtsboven en linksonder zijn blauw; linksboven en rechtsonder zijn rood. De afbeeldingen zijn in zilver en goud. De kroon op het wapen is eveneens in goud.

 

Wapen van Harenkarspel

 

Vlag

De gemeenteraad heeft op 4 december 1990 besloten een gemeentevlag te gaan voeren. De kleuren rood en blauw zijn identiek als de kleuren on het gementewapen. De vlag is in vieren gedeeld met linksboven de kleur rood; rechtsboven de kleur blauw; linksonder de kleur blauw en rechtsonder de kleur rood.

 

Vlag van Harenkarspel

De afbeelding van de vlag is afkomstig van de De Vlaggenkaart website.
De afbeelding van het wapen is afkomstig van de Nederlandse Gemeentewapens website.

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.