Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon

Monumentale Kerken Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

 

Facebook

Archivering » Thema's » Enkhuizen

Enkhuizen: Wapen - Vlag - Logo

Wapen

Bij besluit van de Hoge Raad van Adel van 26 juni 1816 werd het wapen van Enkhuizen als volgt vastgesteld:
"een schild van lazuur (blauw), beladen met drie haringen (naar rechts gewend) van zilver geplaatst en fasce (liggend), gekroond van goud en verzeld (vergezeld) van drie sterren mede van goud, staande en pal (boven elkaar), het wapen vastgehouden door eene staande vrouw".
Oorspronkelijk bestond het wapen uit een blauw schild met drie naar links gewende haringen van zilver, gescheiden door twee dito sterren.
Artistieke vrijheden van tekenaars en graveurs die een ster toevoegden en kronen boven de koppen aanbrachten, hebben geleid tot de officiële wijziging van het wapen in 1816. Men ziet het thans gewoonlijk afgebeeld met de stedemaagd als schildhouder.

 

Wapen van Enkhuizen

 

Vlag

De gemeentevlag heeft dertien even hoge banen van rood en geel, met in de broektop, ter hoogte van vijf banen, een wit vierkant waarop het stadswapenschild.
Hoewel deze vlag pas officieel werd ingesteld bij gemeenteraadsbesluit van 8 augustus 1949 is ze al zeer oud. Ze komt (zonder wapen) reeds voor op vlaggenkaarten uit 1711.

 

Vlag van Enkhuizen

 

Logo

Het logo weerspiegelt het beeld van Enkhuizen, dat iedereen voor ogen heeft: heden en verleden tezamen, met het water als de onveranderlijke voorwaarde voor een goed bestaan. De kleuren zijn die van het gemeentewapen: het goud vindt u terug in het moderne zeil, het zilver in de oude Drommedaris en de uit het wapen afkomstige vissen, en het blauw in het water. Enkhuizen, al meer dan 600 jaar bij de tijd!

 

Logo Enkhuizen

Bovenstaande tekst is overgenomen uit de gemeentegids van Enkhuizen (editie 2000-2001). Het gemeentelogo is afkomstig van de website van de gemeente Enkhuizen.
De afbeelding van de vlag is afkomstig van de De Vlaggenkaart website.
De afbeelding van het wapen is afkomstig van de Nederlandse Gemeentewapens website. .

 


© 1924-2019 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.