Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Thema's » Drechterland

Drechterland: Historie

De gemeente Drechterland is per 1 januari 1979 door een gemeentelijke herindeling gevormd door samenvoeging van delen van de voormalige gemeenten Hoogkarspel, Westwoud en Blokker.

Drechterland heeft een totale oppervlakte van 2.408 ha. met daarop (peildatum 01-01-2000) 3.461 woningen. Het inwonertal bedraagt per 1 januari 2000 9.882 waarvan 1.525 woonachtig in Oosterblokker, 1.664 in Westwoud en 6.693 in Hoogkarspel.

Drechterland is een landelijke gemeente tussen de stedelijke agglomeraties Hoorn en Stedebroec, met in het westelijke gedeelte (Oosterblokker en Westvvoud) hoofdzakelijk fruit- en veeteeltbedrijven en in het oostelijke gedeelte (Hoogkarspel) groente- en bloernbollenteelt.
De woningbouw vindt in hoofdzaak plaats in Hoogkarspel.

De naam Drechterland is van oorsprong de naam van een polderschap (Drechtingher ambacht of Drechterland). Dit polderschap is inmiddels opgeheven, maar is bij de gemeentelijke herindeling in ere hersteld.

Bovenstaande tekst is overgenomen uit de gemeentegids van Drechterland (editie 2000-2001).

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.