Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Thema's » Andijk

Andijk

West-Friesland toen en nu

1.3 De Tent aan de Oosterdijk
(West-Friesland toen en nu - 1. Monument van een dijk, pagina 18-21)
Tussen Andijk en Enkhuizen staat aan de Oosterdijk nr. 26E een markant gebouw dat bekend is als De Tent. Het is een vergaderzaal voor het bestuur van Drechterland, dat in 1730 werd gebouwd bij het dijkmagazijn waar materiaal en gereedschap voor het onderhoud van de dijk werden bewaard. Lees verder »

1.4 Vuurtoren De Ven nabij Enkhuizen
(West-Friesland toen en nu - 1. Monument van een dijk, pagina 22-27)
Aan de Oosterdijk nr. 6E, even ten noorden van Enkhuizen, staat de eeuwenoude witte vuurtoren De Ven. Ooit was het een baken voor handels- en vissersschepen op de gevaarlijke Zuiderzee. Nu is het een markant monument, zowel van de landzijde als van zee uit bezien. Lees verder »

5.10 Langs de Oosterdijk in Andijk
(West-Friesland toen en nu - 5. Droge voeten, pagina 48-51)
Van het oude Andijk is veel verdwenen, onder meer doordat de weg onderlangs de dijk is verbreed waartoe heel wat huizen zijn gesloopt. Het zijn dan ook alleen nog oude foto's en tekeningen, die in beeld kunnen brengen hoe het er hier, op deze plek aan de Oosterdijk in Andijk, heeft uitgezien na de gebeurtenis, die als de ‘IJsschuiving in de winter van 1890-1891’ de geschiedenisboeken is ingegaan. Een verbrande smederij en een zwaar beschadigde openbare school waren de ernstigste gevolgen. Lees verder »

8.5 Gemaal in Andijk
(West-Friesland toen en nu - 8. Tuinders, bollenbouwers en saetluyden, pagina 24-29)
In Andijk houdt een machtig gebouw de dijk als het ware in een omklemming. Het is 125 jaar oud en op de gevel staat de naam Het Grootslag. In dit gebouw bevonden zich vroeger de pompen en hun krachtbronnen voor de bemaling van de polder Het Grootslag. Het gemaal heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de tuinbouw in dit gebied. Lees verder »

11.9 Proefpolder Andijk
(West-Friesland toen en nu - 11. Sporen in het landschap, pagina 40-45)
Wie bovenop de oude IJsselmeerdijk bij de jachthaven van Andijk uitkijkt over het buitendijks gelegen vakantiepark, ziet niets dat nog herinnert aan het feit dat hier ruim tachtig jaar geleden de eerste polder in de Zuiderzee werd drooggelegd. Het al door ir. Lely bedachte proefproject is thans het domein van vakantiegangers uit binnen- en buitenland, die vrijwel zeker de bijzondere geschiedenis van dit stuk grond niet kennen. Lees verder »

13.4 De gereformeerde kerk van Andijk
(West-Friesland toen en nu - 8. Tuinders, bollenbouwers en saetluyden, pagina 20-23)
Aan de voet van de Westfriese Omringdijk, pal aan het druk bevaren IJsselmeer, verheft zich aan de Middenweg in Andijk een trotse gereformeerde kerk uit 1929, vanuit zee direct herkenbaar. De kerk vormt een opvallend verschil met de simpele gebouwtjes uit de tijd van de Afscheiding, waarvan een enkele bewaard bleef, zoals Eben Haëzer in Kolhorn. Veel van die kerkjes werden indertijd met centen en dubbeltjes of bescheiden aandelen gebouwd en leidden een moeizaam bestaan. Lees verder »

West-Friesland Oud & Nieuw (WFON)

Andijkers wilden - en kregen - einde 18e eeuw meer invloed bij de dijkbewaking
(WFON 1990, Ir. Bert C. Mantel, pagina 82-98)

'Oud Andijk': een stichting, een vriendenkring en twee musea
(WFON 1987, Gerrit van der Heide, pagina 154-156)

 

Voormalig waterschapshuis ‘De Tent’ in Andijk (Foto: Creatief Westfries)
Voormalig waterschapshuis ‘De Tent’ in Andijk (Foto: Creatief Westfries)

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.