Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » De Speelwagen » 1950 » No. 3 » pagina 65-66

Spijkerboor

Eerder verschenen in 'De Speelwagen', 5e jaargang, 1950, No. 3, pagina 65-66.
Uitgave: Historische Genootschappen in Hollands Noorderkwartier.

Een bouwsteen van onze samenleving

Onder het laatste sliertje rook van de Zaanstreek, op de kruising van het Noordhollands Kanaal en de ringvaarten van Beemster en Starnmeer, ligt Spijkerboor, een kleine nederzetting in een wijde wereld.
In 1787 bouwden hier de Heren van de Starnmeer een polderhuisje met woonstee voor de veerman, stalling voor paarden van de jaaglijn, tapkast en bedsteden voor dorstige en vermoeide pleisteraars. Rondom dit centrum van wijs beraad en lafenis verrezen zes à zeven houten huizen en honderd vijftig jaar later een fort van grauw beton, waaraan de kastelein in zekere dagen nog wel een stuivertje heeft verdiend!

Spijkerboor

Maar ons oog valt op dat goed gerestaureerde polderhuis met z'n groene klompenhos, dat zo het plaatje van Goejanverwellesluis zonder patriotten en prinsgezinden kon zijn.
Wanneer er één punt in ons gewest is waar een historisch monument de gelegenheid krijgt om rustig bekeken te worden, dan is het hier. Alle passage van Zuid naar Noord dient zich te schikken naar de overvaart met trekschouw en heetgebakerd of koud, de veerman moet zijn tijd hebben.
U zult niet de eerste zijn die aan hem vraagt of er in het polderhuis wel eens wat te doen is, want zo rondziende kunt u zich moeilijk voorstellen, dat in dit land van slingerdijken en grintwegen nog een zaal vol feestvreugde of belangstelling te vergaren is.
En toch moet u zich niet vergissen. Er brandt hier vele avonden volop licht achter de kleine ruitjes en allerminst voor de pret alleen. Menig volslagen dorp heeft in Spijkerboor een goed voorbeeld en al moet men het daar stellen met meer niet dan wat men er heeft, de samenkomsten van Plattelandsvrouwen, van Landelijke ruiters, van Jongeren en leden der Hollandse Maatschappij van Landbouw getuigen van een gezonde opgewekte geest. Schrikt men soms elders af voor een halfmaats buitje en een frisse neus, hier houdt men koers bij het vooruitzicht, dat wie heen tegen heeft voor de wind naar huis gaat.

En dan nog wat. In Spijkerboor zitten boer en burger aan dezelfde tafel en men waagt er het woord. Wie lid is krijgt zijn beurt en over de korte inleidingen wordt in den brede en degelijk gediscussieerd. De grote vragen van de dag worden hier beantwoord door een simpele daad. Want, waar in een zo kleine gemeenschap de sterke wil leeft eigen krachten te verzamelen voor het opbouwen van een betere samenleving, daar zijn de eerste stenen reeds gelegd.

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.