Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » De Speelwagen » 1949 » No. 8 » pagina 244

Tien voor een dubbeltje

Eerder verschenen in 'De Speelwagen', 4e jaargang, 1949, No. 8, pagina 244.
Uitgave: Historische Genootschappen in Hollands Noorderkwartier.
Auteur: W. Roggeveen.

Tegen het einde van de vorige eeuw was in Schagen een „sigarenfabriekje” gevestigd in een huis tegenover de R.K. kerk. De fabrikant heette P. van Twuiver. De winkel had een oppervlakte van ongeveer drie bij vier en de werkplaats van twee bij vier meter. Boven op de goot prijkte een extra groot bord waarop met koeien -van letters stond: Sigarenfabriek „De Transvaal”. Piet fabriceerde zijn product eigenhandig en maakte veel reclame voor de verkoop.

In die tijd waren de sigaren niet duur: tien voor een dubbeltje. De heel goede kostten zes voor een dubbeltje. Omdat ze toen overal tegen deze prijzen werden verkocht, moest de fabrikant flink reclame maken om ze kwijt te raken. Op allerlei manieren trachtte hij de aandacht te trekken. Zo herinner ik mij nog dat hij een reusachtige magneet in z'n etalage had opgehangen, waaraan een tienpondsgewicht boven een kistje sigaren of wat glaswerk. Als wij langs liepen moesten we altijd kijken of het gewicht niet naar beneden kwam. Maar dit gebeurde niet. Op zijn sigarenzakjes liet hij hele verhalen en gedichten drukken. Hier volgt er een.

Zeg mijnheer, wat dampt gij lekker,
Het sigaartje smaakt u goed,
Of is het soms nog een restantje
Van de Haagse overvloed.
Neen mijnheer, het is een proefje,
Hier in Schagen is 't gehaald.
En ik geef u de verzeek'ring,
Dat het is niet duur betaald.
Zeg mij dan, hoe heet die koopman,
Die u heeft zo goed voldaan?
Ik geloof zijn naam is P. van Twuiver,
Laat ons zijn winkel binnengaan.

De sigarenfabriek van P. van Twuiver bestaat reeds lang niet meer. Toen ik verleden jaar in Schagen liep en trek kreeg in een sigaartje moest ik aan „De Transvaal” denken. Omdat ik geen bonnen bij me had en toch een winkel binnenstapte, heeft het me heel wat vriendelijke woorden gekost voordat ik met een enkel smokertje van 16&{frac12; cent de winkel uitstapte.

W. Roggeveen

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.