Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » De Speelwagen » 1947 » No. 9 » pagina 279

Het vak waar men niet meer van hoort

Eerder verschenen in 'De Speelwagen', 2e jaargang, 1947, No. 9, pagina 279.
Uitgave: Historische Genootschappen in Hollands Noorderkwartier.
Auteur: Chr. Ramkema Sr..

Gaan we met onze gedachten 'n kleine zestig jaar terug, dan zien we ons nog staan bij de vuurlakker. Hij kwam jaarlijks, misschien zelfs meerdere malen, bij de huizen langs vragen of er nog te lakken was. Lang konden we bij zijn handkar staan waarin 'n soort kacheltje stond zoals vroeger de loodgieters gebruikten om hun bouten in de gloeiende houtskool heet te maken. Op het houtskoolvuur stond 'n pan met kokende zwarte lak, waarmee hij de in arbeiderswoningen alom gebruikte blikken theestoven, theebladen en koffiekannen met de daaronder geplaatste driehoekige bakjes (voor het gietijzeren bakje met 'n kooltje vuur) lakte. Ook de blikken koektrommeltjes met de blaadjes, welke daaronder pasten, kregen vaak 'n beurt.

Hoe bewonderden we de man, die met enkele penseelstreken rietpluimen, bladeren en enkele bloemen, alles met goud, op de gelakte voorwerpen wist te toveren. Grootmoeder had een buikvormige koffiekan met kraantje, waarvoor altijd het grote blikken theeblad met rand vol uitgehakte figuurtjes stond, geheel gevuld met kommen en een kopje met oor voor Grootmoeder. Wij hadden 'n theestoof en als moeder dan 'n cent water en vuur had gehaald bij buurvrouw S., die dat verkocht, wat waren wij dan trots als de koffie pruttelde op het vuur in de pas weer gelakte theestoof met haar gouden versiering. Ook die vakmankunstenaar behoort tot het verleden.

Chr. Ramkema Sr.

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.