Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

 

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2007 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2007

6 mei
De Weere Honderd jaar geleden werd de kerk van de Lambertusparochie officieel in gebruik genomen. Een jaar met allerlei eeuwfeest-activiteiten wordt afgesloten. Het kerkgebouw, naar een ontwerp van de Haagse architect Nico Molenaar, een leerling van rijksbouwmeester Cuijpers, is waarschijnlijk de eerste kalkzandsteen kerk in ons land.

De Goorn Met de verhuizing van zuster Mariëtta (79) naar een klooster-verzorgingshuis in Nijmegen is hier een definitief einde gekomen aan het werk van de zusters Dominicanessen. De eerste zusters verschenen in 1935 in De Goorn en in 1939 kregen zij in Mariaoord een eigen onderkomen. Zij waren vooral in het onderwijs werkzaam.

Tuitjenhorn Piet Blankendaal (64), in 1964 -samen met Tinus Roozendaal- oprichter en directeur van Daalimpex, gaat het ‘kalmer aan doen’. Het bedrijf met zo'n 400 werknemers en grote koelhuiscomplexen in Tuitjenhorn, Beverwijk, Velsen, IJmuiden, Harlingen, Amsterdam, Antwerpen en Keulen heeft vooral naam gemaakt door al jaren achtereen de gehele aardappeloogst van Malta op te kopen. Bij zijn afscheid verblijdt hij het kankeronderzoekcentrum van de VU met een bedrag van anderhalf miljoen euro. Tuitjenhorn verrijkt hij met een dierenweide van 6 ha., een nieuw gebouwde houtzaagmolen en de historische vereniging krijgt de beschikking over een eigen onderkomen in deze nieuwbouw. Het Blanckendaelpark aan de Bogtmanweg trekt gemiddeld meteen al zo'n 3000 bezoekers per maand. Erica van der Ham neemt het roer bij Daalimpex van hem over.

8 mei
Oosterblokker Na 20 jaar ‘praten’ mag wethouder Dirk te Grotenhuis de eerste paal slaan voor een nieuw te bouwen basisschool, die De Kieft gaat heten. De Pancratiusschool mag nog één jaar dienst doen.

9 mei
Wieringen Het standbeeld van ir. Cornelis Lely is terug op ‘zijn’ Afsluitdijk. Drie jaar geleden stond het beeld aan de kop van de dijk, nabij Den Oever, in de weg. Nu prijkt het naast het monument.

10 mei
Heerhugowaard De 25-jarige tandtechniker Germen Versteeg uit Dedemsvaart betrekt met zijn vriendin Patricia Kamminga uit Alkmaar een nieuw gebouwde woning aan de Meridiaan in de Stad van de Zon. Zijn komst brengt het inwonertal van de gemeente op 50.000.

20 mei
Lutjebroek Met een concert in de St. Nicolaaskerk nemen dirigent Arie Vlam en pianist Cor Silver afscheid van het koor Con Brio. Beiden zijn 76 jaar en werkten respectievelijk 15 en 10 jaar met dit 50-plus koor.

22 mei
Groet In zijn woonplaats overlijdt Henk van het Kaar (71): een doenige bestuurder. Van 1983 tot 1994 burgemeester van Schermer, welke gemeente hij De Wittenburg als gemeentehuis bezorgde. Vervolgens waarnemer in Limmen (1989-1990), Wieringermeer (1992-1994) en Haarlemmerliede en Spaarnwoude (1995 - juni 1996). Na het overlijden van wethouder Arie Miedema van Wieringermeer werkt hij er van 2003 tot het einde van de zittingsperiode als wethouder. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

31 mei
Hoorn In de Oosterkerk wordt een glas-in-loodraam onthuld, voorstellende de 12 Hoornse stadspoort jes. Het is een geschenk van de Stichting Kerkmeijer-de Regtfonds, die 50 jaar bestaat.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

564. Moeder, wat moeten we klaarmaken als baispul voor morgen (groente bij 't hoofdgerecht)?

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.