Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2007 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 2007

1 maart
Hoorn Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6,5 graden Celsius is de meteorologisch winter 2006-2007 de zachtste in drie eeuwen. Een normaal gemiddelde is 3,3 graden.

2 maart
Spierdijk Een vlaggend dorp luidt postbode Ton Knijn na 31 jaar trouwe dienst uit. Hij moest tussentijds vier keer naar huis om zijn dubbele fietstassen te legen, die uitpuilden van bossen bloemen en flessen drank.

3 maart
Hoorn Veronica van Heeswijk (55): ruim 32 jaar heeft zij als regisseur met amateurtoneelverenigingen gewerkt; DENEG - Westwoud, Nieuw Leven - Opmeer, Onder Ons - Midwoud en als laatste Tonegido - Blokker. Zij vindt het nu genoeg.

8 maart
Zuid-Scharwoude ‘Onder beleefde aanbeveling, hoogachtend C. Deen’. Deze ondertekening sierde in 1933 de bekendmaking van een nieuw kruidenierswinkeltje aan de Koepoortsweg in Hoorn. Vandaag neemt supermarktketen Deen in Zuid-Scharwoude zijn 50e supermarkt in gebruik.

Wieringermeer In de Haarlemse Philharmonie ontvangen Anton Hiemstra en Jack Kranenburg, de initiatiefnemers en aanjagers van Agriport A7, de Noord-Hollandse Ondernemingsprijs 2006.

Hoorn Op 73-jarige leeftijd overlijdt Adriaan Jacobus Bakker, oprichter van het aannemingsbedrijf VBK. Hij was ruim 40 jaar aan het bedrijf, dat rond 350 werknemers telt, verbonden. Het begon als een tweemansbedrijfje ‘met de spade aan de hand’.

15 maart
Hoorn Hugo Keuzenkamp (45) treedt aan als lid van het bestuur van het Westfries Gasthuis. Hij is de opvolger van de vorig jaar naar Twente vertrokken Bert Vos. Het nieuwe bestuurslid was hiervoor directeur van Delta Loyd en Ohra Zorg.

17 maart
Medemblik De Stichting Reddingsboot Medemblik, actief sinds 1998, krijgt een nieuwe boot, die plaats biedt aan vier bemanningsleden en 25 geredden. De 89-jarige Cornelia Burgerman voorziet ook deze boot van de naam Bernardine; de naam van haar overleden zus, die met haar man de eerste Bernardine aan de stichting schonk.

Hoorn Onder het toeziend oog van graaf Willem V, die Hoorn 650 jaar terug stadsrechten verleende, gaat het verjaardagsfeest op de Rode Steen officieel van start. De historische optocht door de binnenstad bracht veel publiek op de been.

20 maart
Zijpe Burgemeester Anja van Apeldoorn-Pruijt neemt een time-out. Zij heeft problemen met haar gezondheid. Paul de Winter, die op 31 december zijn laatste dag als burgemeester van Bergen beleefde, wordt aangesteld als waarnemer.

24 maart
Schagen Aan de vooravond van de 108e editie van de Paasveetentoonstelling onthullen burgemeester Gerrit Westerink en Paasveevoorzitter Dirk Reijne, geassisteerd door de wethouders Jan Bouwes en Hans Heddes, op het Slotplein achter de Posthoorn een 500 kg. wegend bronzen beeld van een dikbilstier, gemaakt door beeldhouwer Siem Wardenaar uit Wieringerwaard. De Stier van Schagen is een geschenk van de Schager bevolking aan het Paasvee bestuur en geboren uit een initiatief van Peter Zethoven, journalist bij de Schager Courant.

Schagen Klaas Ploeger (65) sluit de deur van zijn slagerij aan 't Noord, waarin zijn overgrootvader in 1906 begon.

De Weere Elly Wagen aar - Feld krijgt een verguld zilveren insigne van de Federatie van Katholieke Muziekbonden opgespeld. Vijftig jaar geleden meldde zij zich aan bij het fanfarekorps Crescendo. Het eerste meisje was over de brug. Al die jaren bespeelde zij de sopraan-saxofoon: ‘een mooi instrument’.

Schoorldam Aan de Westfriesedijk gaat de stolpboerderij in vlammen op, die in juni/juli 1905 door de toen 25-jarige Pablo Picasso als achtergrond werd gekozen toen hij drie West-Friese schonen op het doek vereeuwigde. Dit schilderij, ‘Les Trois Hollandaises’, hangt in het Musee Picasso in Parijs.

26 maart
Venhuizen Museum Mehlman heeft het pand aan De Buurt 60, de voormalige zuivelfabriek, ingeruild voor een groter pand in Appingedam. De Stichting Thomashuizen gaat het pand geschikt maken voor bewoning door mensen met een verstandelijke handicap.

Volendam In zijn woonplaats overlijdt Jan Lagrand (63), een bestuurder pur sang. Voor het CDA: oud-gemeenteraadslid, oud-gedeputeerde, oud-voorzitter van de KvK, van de plaatselijke middenstandsvereniging en ook met de voetbalclub Volendam had hij het een en ander van doen.

30 maart
Blokker In het Sint Jozefpark wordt directeur Gerrit van der Neut (57) met 24 dienstjaren uitgeluid. Elf jaar geleden kreeg hij de Perelaar in Zwaag er bij, zes jaar terug het Noorderlandhuis in Hoogkarspel. „Veertig jaar werken in de zorg vind ik genoeg.” Directeur Bert van Dijkhuizen van Westerhaven in Hoorn krijgt de drie centra er nu bij.

Grootebroek Vmbo-directeur Fer Beerepoot (60) van het Martinus College houdt het na 39 jaar voor gezien. Hij begon zijn loopbaan in 1968 als leraar aan de toenmalige technische school Sint Wilfried aan de Burgemeester Schrijnerlaan.

31 maart
Zwaag Toneelvereniging Vriendenkring moet het voortaan stellen zonder speler, regisseur, souffleur en manus-van-alles Henk Knol (78). Zestig jaar heeft hij zich bij de Vriendenkring op allerlei terrein verdienstelijk gemaakt.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.