Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 2007 » januari

Kroniek van West-Friesland - januari 2007

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 75e jaarboek, pagina 154-164.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2008.
Samengesteld door Evert C. de Vries.

Kroniek van West-Friesland 3 januari
Hoorn Bij de entree van het zwembad De Waterhoorn wordt Sjon Druif, samen met zijn zoons Wouter, Frank en Jeroen, opgewacht door directeur Frans van der Aar en sportwethouder Cilia van Weel. Vader Sjon is de viermiljoenste bezoeker sinds de opening van het bad in april 1996.

7 januari
Schagen Wethouder Hans Heddes opent het nieuwe sportpark van de voetbalvereniging Schagen. ‘Het fraaiste van de Noordkop’.

Oudesluis Na twee jaar restaureren wordt het torenuurwerk door burgemeester Anja van Apeldoorn-Pruijt weer in werking gesteld. Echter niet in de toren, maar op de grond zodat iedereen kan zien hoe het werkt. De Stichting Behoud Torenuurwerk heeft de klus geklaard.

10 januari
Obdam Pastor Paul Vlaar kraakt met behulp van enkele parochianen de kluis van de Sint Victorparochie. Meer dan 40 jaar zat Ie op slot, niemand wist waar de sleutel was. De ‘kraak’ leverde wat documenten, kelken en relikwieën op.

11 januari
Wieringermeer Bij kwekerij Royal Pride op het in aanleg zijnde glastuinbouwcomplex Agriport A7 worden de eerste trossen cherry-tomaten geoogst.

14 januari
Kolhorn Op 14 januari 1944 stort de Lancaster ND357 van het 156e (Pathfinder) Squadron, op de terugweg naar Engeland, zo'n 300 meter ten zuiden van het dorp brandend neer. Het viermotorige RAF-toestel delft het onderspit in een gevecht met een nachtjager van de Luftwaffe. De 7 bemanningsleden, deels hoog gedecoreerde veteranen, komen om het leven. Zij krijgen na de bevrijding een gemeenschappelijk graf op de oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Maar in het dorp worden zij geëerd met een herinneringsmonument, dat door burgemeester Franc Weerwind in het bijzijn van familieleden wordt onthuld: 63 jaar na dato.

18 januari
Hoorn Een zware westerstorm legt in de namiddag het hele trein- en busvervoer in Noord-Holland plat. Alleen al in onze provincie wordt voor ruim 60 miljoen euro schade aangericht.

25 januari
Etersheim De Etersheimerbraakpolder werd 375 jaar geleden droog gemalen. Een bescheiden feestje, want er wonen slechts weinig mensen in het poldertje. Het jubileum wil de aandacht vestigen op de landschappelijke geschiedenis van Laag Holland: het Groene Hart van de provincie.

31 januari
Heerhugowaard Jan Jaap Kroeb (62), die in 1978 het van oorsprong Enkhuizer vlees (paardenworst!) bedrijf annex groothandel van zijn vader overnam, heeft het bedrijf overgedaan aan de 48-jarige Detlef Ralf Redeker uit Assendelft. Die heeft het onderbracht in Brentes Beheer BV. Het bedrijf was al verhuisd naar de Keplerstraat op bedrijven terrein De Zandhorst.
(Zie ook: Kroeb in Enkhuizen, 100 jaar paardenworst, door Hans Rijswijk in 65e jaarboek, 1998, pag. 109-117).

De Kroniek van het jaar 2007 is de laatste die Evert C. de Vries uit Enkhuizen voor het jaarboek van het Westfries Genootschap heeft samengesteld. Hij heeft er in totaal 35 op zijn naam staan. Dat heeft een forse investering in tijd én energie gevergd. Voor Evert was het geen teugenopzienerswerk. De redactiecommissie is hem voor het leveren van deze prestatie - want dat is het - zeer erkentelijk. Mede namens de leden - en lezers van zijn Kroniek - ook vanaf deze plaats: Evert bedankt!

 


Hé, is dat Westfries?

632. Ik verskeurde (scheurde) m'n nieuwe mantel aan 'n spijker, ik was er beloord van (kapot, erg teleurgesteld).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.