Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

 

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2006 » december

Kroniek van West-Friesland - december 2006

1 december
Medemblik In zijn woonplaats Volendam overlijdt Willem Sibbele Westendorp (76). Van 16 augustus 1977 tot 16 juni 1984 burgemeester van Medemblik, daarna tot aan zijn pensionering eerste burger van de gemeente Edam-Volendam.

Zwaag Als 16-jarige jongen begon Ben Gitzeis met het ophalen van oud papier. Vijftig jaar hield hij dat vol namens Liefdewerk Oud Papier (LOP). Voorts was hij actief bij het Dorpsblad, carnavalsvereniging Het Masker en de Martinusparochie. Bij zijn afscheid van het LOP krijgt hij de zilveren legpenning van de gemeente Hoorn.

Berkhout Bij gebrek aan voldoende leden wordt de Nederlands Hervormde Dameskrans na bijna 55 jaar opgeheven. Het kassaldo van 6300 euro wordt geschonken aan de Stichting Berkhouter Kerk.

Wijdenes Met 40 dienstjaren wordt directeur Jan ter Burg van de Roelof van Wienesseschool door zijn leerlingen uitgeluid. Als Noorman Roelof van Wienesse wordt hij door alle kinderen van zijn woning naar ‘zijn’ basisschool gereden.

4 december
Midwoud Het Koggenlandhuis, het aan de Tripkouw gebouwde woonzorgcomplex dat ook onderdak biedt aan een consultatiebureau, een huisarts en een uitvaartcentrum, ontvangt de eerste bewoners. Op 13 oktober 2005 plaatste burgemeester Frank IJsselmuiden de eerste steen.

5 december
Wervershoof Woningstichting Het Grootslag is uitgeroepen tot de beste verhuurder van ons land. De bij deze titel behorende bokaal van de Nederlandse Woonbond is uitgereikt aan directeur Hans Kröger.

7 december
Opmeer De gemeenteraad besluit unaniem dat de turnhal op het sportcomplex De Weijver beschikbaar blijft voor Kracht en Vriendschap. De turnvereniging dient de schuld aan de gemeente van 330.000 euro in 30 jaar af te betalen en het jaarlijkse bedrag - 20.000 euro inclusief rente - zal in vier termijnen moeten worden betaald.

13 december
Wognum Wethouder Jan Entius reikt de laatste bronzen erepenning van de gemeente uit aan Jan Ootes (70), die namens Tafeltje Dekje 25 jaar maaltijden heeft bezorgd. Vijf dagen later krijgt scheidend gemeentesecretaris Ko Groot, als waardering voor 38 jaar inzet voor Wognum, de laatste zilveren erepenning.

19 december
Alkmaar Met de zilveren penning van de stad luidt de gemeente burgemeester Marie van Rossen uit. Eén ambtsperiode vol maken acht zij voldoende. ‘Ik ga mijn energie in andere zaken steken’. Als burgemeester en als korpsbeheerder van de politie Noord- Holland Noord wordt zij per 15 januari opgevolgd door Pieter Marinus Bruinooge (51), lid van het CDA en tot die datum burgemeester van Renkum.

Medemblik Bijna zestien jaar zat Siem Zeilemaker in de gemeenteraad: voor de CPN, nadien voor Groen Links. Met de gemeentelijke legpenning wordt hij uitgezwaaid. Een lintje wilde hij niet hebben. ‘Ik heb dit voor Medemblik gedaan’.

20 december
Bergen Burgemeester Paul de Winter, lid van D66, die op 1 januari 2001 in de toen nieuw gevormde gemeente Bergen van start ging, vertrekt met vervroegd pensioen. De gemeenteraad had het vertrouwen in hem opgezegd. De raadsleden mogen niet op zijn afscheidsreceptie komen. De 51-jarige Fons Hertog (lid van de VVD), die op 21 september als uitvloeisel van het rapport van Pieter van Vollenhoven over de fatale cellenbrand op Schiphol-Oost ontslag nam als burgemeester van Haarlemmermeer, begint op 1 januari als waarnemer.

21 december
Oosterblokker Meester Piet Kroon (61) beleeft zijn laatste schooldag op de R.-K. basisschool Pancratius. ‘Ik heb hier 40 jaar met erg veel plezier gewerkt’.

28 december
Benningbroek Met het strijken van de gemeentevlag, waarmee het nieuw aangelegde dorpsplein de naam Kerkplein krijgt, verrichten burgemeester Frank IJsselmuiden en wethouder Vok Kay, hun laatste officiële daad als bestuurders van de gemeente Noorder-Koggenland.

30 december
Wijdenes De vrijwillige brandweer maakt nog één keer, als afscheidsgroet, een rit door het dorp. De gemeenteraad van Drechterland heeft onlangs beslist dat de blusgroep Wijdenes/Oosterleek, evenals die van Schellinkhout, geen reden van bestaan meer heeft.

Wervershoof Met een luide knal komt rond half elf 's morgens het wiekenkruis van korenmolen De Hoop tot stilstand. Een vastloper. Gevolg: grote schade aan de wieken. Als kale molenromp gaat De Hoop het Jaar van de Molens binnen.

31 december
Wieringen Precies twee jaar heeft de ambtstermijn van burgemeester Titia Lont geduurd. Het grootste deel daarvan was zij met ziekteverlof. Sinds 17 mei treedt Marjan van Kampen-Nouwen weer op als waarnemer. Op 10 augustus besloot de gemeenteraad burgemeester Lont voor te dragen voor ontslag omdat er sprake was van een verstoorde verhouding. Per heden heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken dit ontslag eervol verleend.

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.