Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon

Monumentale Kerken Projector Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families De Westfriese Molens

 

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2006 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 2006

5 oktober
Enkhuizen De gemeenteraad van Zaanstad haalt een streep door de benoemingsvoordracht van burgemeester Jan Baas per 1 november. De reden: een actie, door een aantal inwoners van Wieringen gestart rond een vermeende fraude bij het verlenen van een bouwvergunning voor een woning toen Baas burgemeester van Wieringen was. Enkhuizen blij, want de stad wilde burgemeester Baas, nog maar twee jaar in de Haringstad actief, eigenlijk niet kwijt.

6 oktober
Langereis Op verzoek van de zuivelcoöperatie CONO heeft kaasmaker Piet Klaver in de fabriek van zuivelboerderij Klaverkaas een Goudse geproduceerd met een doorsnee van 1,6 meter en een gewicht van 600,5 kg. De kaas, die hij vijfjaar eerder maakte met een gewicht van 567,5 kg. wordt uit het Guinness Book of Records geschrapt. Het gewicht werd in de Waag van Alkmaar vastgesteld.

Hoorn Cultuur-gedeputeerde Renske Kruisinga en oud-wethouder Roger Tonnaer openen het nieuwe onderkomen van het Westfries Archief aan de Blauwe Berg. Het gebouw - het collectieve geheugen van oostelijk West-Friesland - was al enkele maanden in gebruik, in welke periode aanloopproblemen werden weggewerkt.

7 oktober
Opperdoes Sjaak (60) en Ank (58) Hoedjes houden het voor gezien. Liefst 21 jaar beheerden zij dorpshuis De Torenschouw. De nieuwe pachter Jos Klaver zullen zij nog inwerken, pas daarna gaan zij echt van hun rust genieten.

1313 oktober
Schellinkhout De Floraliavereniging, opgericht in 1918, stopt bij gebrek aan voldoende animo bij de nog weinige leden. Dieuwertje Groot (60) gaat als laatste voorzitter de boeken in. Het kasoverschot is voor weeskinderen in Rwanda.

14 oktober
Zuidermeer De kerk van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes wordt voor één euro verkocht aan de wooncorporatie Intermaris Hoeksteen in Hoorn, die een deel zal verbouwen tot dorpshuis en de sacristie zal inrichten als gebedsruimte. ‘Wij zien geen kans meer het kerkgebouw in eigendom te beheren’, aldus vice-voorzitter Koos Otten van het parochiebestuur.

Opmeer Op de baan van De Speulderai slaat Jan Blaauw van Onder Vrienden (Oudkarspel) met een puntentotaal van 170 de nationale titel van de Koninklijke Nederlands Kolfbond binnen. Bij de dames legt Ina Groenewoud van Klap An (Hoogwoud) met een puntentotaal van 157 beslag op de nationale titel.

18 oktober
Harenkarspel Op 84-jarige leeftijd overlijdt Muus Bakker. In 1951 werd hij dirigent van de Alpenblazers en in 1954 kreeg hij de Diatonica's er bij. Beide orkesten diende hij resp. Twintig en 32 jaar.

22 oktober
Schellinkhout In het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch legt de 21-jarige Wil Besseling, die het golfspel leerde op het complex van de Westfriese Golfvereniging in Westwoud, beslag op de wereldtitel bij de amateurs. Hij wordt prompt benoemd tot lid van verdienste.

24 oktober
Opmeer De Winterflora Midden West-Friesland heft zich na 45 jaar op. Er is geen belangstelling meer voor.

27 oktober
Hauwert In het huis Hauwert 99, waarin meester Ruijterman (medeoprichter van ons genootschap) van 1889 tot 1929 woonde, wordt een plaquette met zijn beeltenis geplaatst. Het pand is in authentieke staat gerestaureerd. De plaquette zat in de gesloopte dorpsschool en het Historisch Genootschap Hauwert heeft zich er toen over ontfermd.

28 oktober
Hoorn De Oosterkerk is bonte knaagkever vrij. Met de zogeheten warm temethode Wijhe is de (kostbare) klus geklaard. Nadat het gebouw met zeildoek was ingepakt, is binnen de temperatuur opgejaagd tot een hoogte waarbij deze - 72 uur achtereen - in de kern van al het eikenhout 50 graden Celsius bedroeg.

 


© 1924-2018 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.