Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon

Monumentale Kerken Projector Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families De Westfriese Molens

 

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 2006 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 2006

1 mei
Zijdewind Café-restaurant Landmans Welvaren gaat in vlammen op. Deze uitspanning kent een lange geschiedenis. Ze bestaat al 300 jaar. Ook een waardevolle collectie horecaparafernalia gaat verloren. Eerder in de week brandde in dezelfde straat een woonboerderij af.

Enkhuizen Erik Andrew Schilp (39) begint als directeur van het Zuiderzeemuseum. De taak van interimdirecteur Cees Sperling uit Venhuizen zit er op.

6 mei
Medemblik Kasteelvrouwe Ina de Boer van Slot Radboud legt na 34 jaar haar functie als beheerster van het Slot neer. Zij ontvangt een speciaal voor haar ontworpen Radboud-halssieraad.

Hoorn Kees de Vries (77), op diverse terreinen actief (geweest) voor de roomskatholieke gemeenschap van Hoorn, krijgt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice opgespeld. Een onderscheiding, die zijn vrouw vijf jaar eerder ontving.

Schagen Ad van de Pauvort, VVD-raadslid en een zeer geziene figuur in de gemeente, overlijdt op 64-jarige leeftijd. Daags nadat hij was benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

10 mei
De Weere De Lambertusparochie viert feest t.g.v. het eeuwfeest van het kerkgebouw. Honderd jaar geleden was pastoor Boom de bouwpastoor en als eerbetoon aan hem wordt er nu een boom geplant.

11 mei
Enkhuizen Minister van financiën Gerrit Zalm stelt in zijn geboorteplaats het herbouwde woonzorgcentrum Overvest (160 bewoners) officieel in gebruik.

12 mei
Alkmaar AZ neemt afscheid van het ‘monumentale’ stadion in De Hout. Gedurende 58 jaar is er gevoetbald aan de Sportlaan. Op die plek komen woningen. Nel en Rina Molenaar, de weduwen van de broers Klaas en Kees Molenaar worden er tot lid van verdienste van AZ benoemd. De laatste officiële handeling in De Hout.

18mei
Heiloo De provinciale koepelorganisatie van het Katholieke Vrouwengilde stopt na 93 jaar. ‘Niemand wil de kar meer trekken’, aldus de laatste voorzitter Anita van Ginkel-Klein. De 56 plaatselijke afdelingen gaan - voorlopig - nog wel door.

20 mei
Eenigenburg In aanwezigheid van een uit Amerika overgekomen afvaardiging van de uit dit dorp stammende familie Eenigenburg onthult vrijwilliger Nic Horst een plaquette aan het gerenoveerde en tot infocentrum ingerichte huisje van wijlen Klaas van Schoneveld aan de Kerkweg. In de renovatie- en herinrichtingskosten hebben de Amerikaanse Eenigenburgen bijna 30.000 dollar bijgedragen. (Zie ook: Een kijkje in de geschiedenis van Eenigenburg, door W.K. van Schoneveld, Stolphoevereeks, deel XIV).

24 mei
Medemblik Op 81-jarige leeftijd overlijdt onverwacht wethouder André du Pon. Voor hij - voor de WD - aan zijn politiek bestuurlijke carrière begon, was hij actief in de zeilwereld: als zeiler in de Finn-klasse en als chef d'équipe van de zeilploeg bij de Olympische Spelen in 1976 (Montreal) en 1984 (Los Angeles). Hij was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

29 mei
Wervershoof Koetsier Peter Snip (63) overlijdt, terwijl hij bezig is paarden in te spannen voor een koets. Deze markante man genoot in de regio grote bekendheid en gedurende een reeks van jaren reed hij op de eerste maandag van augustus in Opmeer prominente gasten de ring binnen.

« april | juni »

 


© 1924-2018 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.